Najnovije

Prva srpska šećerana pretvorena u deponiju

Za sada nepoznate osobe, prema tvrdnjama žitelja Padinske skele, od početka marta u krug šećerane „Dimitrije Tucović” dovukle više od pedeset kamiona različitog otpada i istovarile ga na nekoliko mesta.

Deponija (Foto: „Eko-Pančevački rit”)

Kapije Prve srpske šećerane „Dimitrije Tucović” osnovane daleke 1898. godine zatvorene su decenijama. Čuvena Šećerana na Čukarici gde se proizvodio kristal i šećer u kocki zamandaljena je još 1983, a pre nekoliko godina vrata je zatvorio i veliki pogon u Padinskoj skeli. Osim što je bilo dosta loših pokušaja privatizacije, ali i nelegalnog zauzimanja državnog zemljišta u Padinskoj skeli, ovaj prostor na levoj obali Dunava bio je napušten od svih. Sada je, nažalost, postao i divlja deponija.

Iza kapija šećerane, kako saznajemo, istovara se komunalni i građevinski otpad.

– Građani su nas zvali i rekli da gotovo svakodnevno u krugu Prve srpske fabrike šećera „Dimitrije Tucović” u Padinskoj skeli kamioni izbacuju otpad. U krug fabrike je jedino moguće ući uz odobrenje obezbeđenja, a kako znamo, sve je pokriveno video-nadzorom. Rečeno nam je da vozači kamiona uz određenu novčanu naknadu od oko 1.000 dinara imaju mogućnost da uđu u krug fabrike i tamo istovare smeće. Sve je počelo u martu i za desetak dana na nekoliko mesta istovareno je oko pedesetak kamiona. Zbog toga smo o ovome obavestili Sekretarijat za inspekcijske poslove grada – rekao je Zoran Janković, iz Udruženja građana „Eko- Pančevački rit”.

Najviše smeća, tridesetak kamiona, izbačeno je na oko 500 metara od glavne kapije. Polovina otpada je iskipovana na zemlju, a polovina u bazen s vodom. Veća količina otpada nalazi se kod drugog ulaza u fabriku koji nije u funkciji.

– Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove rekli su da su inspektori za zaštitu životne sredine 21. marta izlazili na teren i da su određene količine otpada zatekli u okviru kompleksa, ali van njega, uz ogradu. I oni su kazali da je prostor pod nadzorom čuvara. Kako stoji u odgovorima koje su nam poslali, radnik obezbeđenja koga su zatekli tamo napomenuo im je da su čuvari više puta osujetili pokušaje istovaranja smeća iz kamiona i da je takva situacija poslednji put sprečena u januaru. Taj radnik im je takođe rekao i da se gomile otpada u krugu fabrike nalaze godinama. U trenutku kada je inspekcija bila u fabrici nije bilo kamiona sa otpadom pa zbog toga oni nisu mogli da primene propise iz Zakona o upravljanju otpadom i drugih srodnih zakona iz tog domena – kaže Janković i ističe da će se udruženje zbog ovog problema obratiti i policiji.

Nadamo se da će policija sprovesti detaljniju istragu i utvrditi šta se tačno dešavalo na ovoj lokaciji. Da li je istina da kamioni natovareni smećem ulaze u krug fabrike, kada i pod kojim okolnostima, i da li je izbačeno smeće u krugu fabrike tu smešteno godinama.

Po zakonu o kretanju otpada, pravna lica trebalo bi da sklope ugovore sa licenciranim operaterima ili JKP „Gradska čistoća” da bi im oni uklanjali otpad. U slučaju da to rade privatna lica oni mogu angažovati „Gradsku čistoću” da otpad preuzme od njih kako bi on bio prosleđen gde treba – na novu gradsku sanitarnu deponiju. Izgleda da mnogi zaobilaze sve zakonske procedure i otpad za „jednu crvenu”, bez ikakvih sankcija, izbacuju gde im se ćefne.

Fabrika na istom mestu četiri decenije

Pogon Industrije šećera i vrenja „Dimitrije Tucović”, naslednika Prve srpske šećerane, otvoren je u Padinskoj skeli 1982. godine posle zatvaranja fabrike na Čukarici odakle je prenet i deo opreme. Dnevni kapacitet prerade šećerne repe u Padinskoj skeli bio je više od 6.000 tona. Fabrika je imala sopstvenu energanu na gas i mazut, trafostanicu, betonske bazene, magacine, silose, administrativnu zgradu i restoran, a bili su priključeni na drumsku i železničku mrežu. U blizini nje se nalazilo oko 80.000 hektara obradive zemlje na kojoj se uzgajala šećerna repa.

Fabrika je otišla u stečaj 2007. godine po odluci Trgovinskog suda. Od tada je pokušano da se šećerana i na Čukarici i u Padinskoj skeli proda u paketu, ali se to nije ostvarilo. Objekat Šećerane na Čukarici je zaštićen i postaće kulturni centar.

Prve bizone u Srbiji posle nekoliko vekova pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA