Najnovije

MILANOVIĆ DAO USLOV ZA ULAZAK UKRAJINE U EU: Odbio da potpiše Kijevu status kandidata

Hrvatski predsednik Zoran Milanović poručio je danas u Mostaru da tu nije došao da bi delio BiH, već da želi da ona bude celovita, od Une do Drine, od Save do Neretve i Neuma i da takva uđe u Evropsku uniju.

Zoran Milanović (Foto: Predsedništvo Hrvatske)

Naveo je da BiH, tek kada uđe u EU, može postati građanska država, a do tada je utvrđena Dejtonskim sporazumom.

Milanović je novinarima rekao da je odbio da potpiše inicijativu da se Ukrajini da status kandidata za EU i da je to uslovio davanjem statusa i BiH.

"Moj uslov je bio da se tu spomene i BiH kao zemlja koja takođe dobija status kandidata jer ako može Ukrajina, onda itekako mora biti i BiH, koja je sigurnija i mirnija država u poređenju sa Ukrajinom, ali je to odbijeno i ja sam uljudno zahvalio", rekao je Milanović.

"Smatra li iko da se tako ponaša neprijatelj BiH kao celovite države", upitao je hrvatski predsednik, čiji dolazak na obeležavanje 30. godišnjice osnivanja HVO su oštro osudili iz Udruženja logoraša Mostara.

Milanović je primetio da su natpisi na domu "Stjepana Kosače" ispisana na sva tri, kako je rekao, hrvatska pisma: latinicom, glagoljicom i ćirilicom.

Istakao da ni prema kome u BiH nema predrasuda, ni prema Srbima za koje je rekao da su "bili agresori u ratu", ni prema Bošnjacima koji su, nada se, bolji partneri nego što su nekada bili, preneli su mostarski mediji.

Poručio je "hrvatsko u BiH neiskorjenjivo bez kojega BiH nema".

Istaknuo je da Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH ne žele da bude manjina, iako, kako kaže, biti manjina nije sramota.

O predsedničkim izborima u Francuskoj pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA