Najnovije

RAKOVIĆ: Albanski separatisti bi da otimaju a ne da vraćaju

Istoričar Aleksandar Raković komentarisao je za Politiku zbog čega vlasti u Prištini ne žele da vrate manastiru Visoki Dečani 24 hektara zemljišta, iako je tzv. Ustavni sud Kosova* presudio da ta imovina mora da se vrati.

Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

Raković je za Politiku kazao da, kada bi se pomenutih 24 hektara zaista vratilo, to bi možda omogućilo da se otvori priča oko povratka ostatka imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje su joj oduzele komunističke vlasti.

Dalje, Raković je podvukao kako ne očekuje da će kosovski Albanci ikada vratiti imovinu manastiru Visoki Dečani. Ističe da nije reč samo o ovoj imovini, jer bi to otvorilo pravna vrata da se vrati imovina i Pećkoj patrijaršiji na oko 800 hektara, ali i mnogim drugim crkvama i manastirima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

„NJihov cilj je da od Srpske pravoslavne crkve oduzmu, ukradu i otmu sve što mogu, uključujući i same manastire i crkve, što su pokušali kada su se kandidovali 2015. da postanu punopravni član Uneska. To je konstanta politike albanskih separatista koja se sigurno neće menjati“, smatra Raković.

Pored toga Raković je dodao da postoje tri moguće opcije kako bi mogao da se reši ovaj problem, ukoliko bi neko sa Zapada naterao kosovske Albance da poštuju tuđu nepokretnu imovinu, za šta ima mnogo dokaza.

„Ili da se vrati zemljište Visokim Dečanima, ili da se kompenzuje za drugo zemljište, ili da se finansijski obešteti Srpska pravoslavna crkva“, jasan je Raković.

„Iskreno ne verujem da možemo išta dobro da očekujemo od Albanaca jer, ne samo u ovom slučaju, postoje dvostruki aršini. Jedna pravila važe za Srbe, a druga za Albance. Sećam se kad je trebalo da se vrati zemljište Pećkoj patrijaršiji, koje je trebalo da bude upotrebljeno za ispašu. Italijani su klimnuli glavom i rekli ‘biće urađeno’, ali nikada se to nije dogodilo. Ne treba klonuti duhom, već biti uporan i stalno tražiti da se vrati zemljište, a jednoga dana će se stvoriti nove međunarodne okolnosti koje će omogućiti povraćaj imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji“, zaključio je Raković.

O novom episkopu SPC na Kosmetu pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S/Politika

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Ko želi tenzije?

Televizijski istup predsednika Aleksandra Vučića, 29. juna, za neke je možda iznenađenje. P...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA