Najnovije

UKRAJINSKI OFICIRI IZ AZOVSTALJA SE OGRAĐUJU OD AZOVA: Nije bilo zajedničke komande

Više od 2000 ukrajinskih boraca se predalo u fabrici Azovstalja u Mirupolju. Mnogi od njih su bili pripadnici neonacističkog bataljona Azov koji je počinio gnusne zločine nad civilima i zarobljenim ruskim vojnicima.

Svi oni nalaze se u zatvorima u DNR gde se vrši njihovo ispitivanje, a očekuje se da uskoro krenu suđenja za ratne zločine.

Među zarobljenima je i komandant ukrajinske 36. specijalne brigade, Sergej Volinski, koji je tesno sarađivao sa pripadnicima Azova i čije svedočenje bi moglo da bude veoma zanimljivo istražiteljima. Volinski je postao poznat u svetskoj javnosti kada je kroz nekoliko video obraćanja apelovao na Kijev, ali i zapadne zemlje, da spasu borce blokirane u “Azovstalju” i da im organizuju evakuaciju.

On je u svom prvom intervju ruskim medijima nakon zarobljavanja rekao da je plan bio da ukrajinska vojska i borci “Azova” zajedno deluju, ali da u praksi nije bilo zajedničkog lanca komandovanja i da je on sa svojom grupom delovao sam. 

Volinski je rekao da je u njegovoj grupi pre povlačenja u Azovstal bilo oko 200 vojnika, pretežno ukrajinkih marinaca. Oni su, kako je ispričao, crtali znak “Z” na svojim vozilima da bi probali da zbune Ruse i u borbenom poretku se povukli u “Azovstalj”, ali uz velike gubitke zbog mina i ruske artiljerije.

On je dalje ispričao da im je u “Azovstalju” falilo svega, od municije do hrane i vode. Moral Ukrajinaca je bio nizak jer se među njima nalazilo dosta ranjenika, ali i leševa poginulih saboraca.

- Ruska Federacija je bila nadmoćna u avijaciji, artiljeriji, oklopnim vozilima, ljudstvu. Opkoli su nas i to je bio problem – objasnio je on.

O raspadu fronta kod Severodonjecka čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA