Najnovije

KOLIKO IMA STRANIH PLAĆENIKA U UKRAJINI I ODAKLE DOLAZE? Tabela ruske vojske

Najveći deo stranih plaćenika u Ukrajinu je stigao iz Poljske, Kanade i SAD, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov na brifingu.

Ukrajinska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

„Dakle, među evropskim državama neprikosnoveni lider po broju i pristiglih i poginulih plaćenika je Poljska. Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu je stigla 1.831 osoba, od kojih je 378 već uništeno, a 272 plaćenika su otišla. za njihovu otadžbinu. Sledi je Rumunija – 504 je stiglo, 102 mrtvih, 98 otišlo. Na trećem mestu je Velika Britanija: 422 su stigla, 101 mrtvi, 95 otišli“, rekao je general-potpukovnik.

Najviše severnoameričkih plaćenika došlo je iz Kanade – 601 osoba, od kojih je 162 poginulo, a 169 napustilo zonu borbenih dejstava. Na drugom mestu su SAD: 530 je stiglo, 214 umrlo, 227 otišlo.

„Sa Bliskog Istoka, Zakavkazja i Azije, najviše, iz Gruzije je stiglo 355 plaćenika, od kojih je 120 uništeno, a 90 napustilo Ukrajinu. Slede militanti terorističkih formacija raspoređenih iz oblasti sirijskog Trans-Eufrata pod kontrolom SAD – 200 ljudi. Danas je njih 80 uništeno, a 66 je napustilo Ukrajinu“, dodao je portparol ministarstva.

Prema podacima Ministarstva odbrane, na strani ukrajinskih oružanih formacija su ukupno predstavnici 64 zemlje. Ukupno je ubijeno oko dve hiljade stranaca.

pravda.rs/2022/6/17/ubijen-placenik-iz-crne-gore-ruska-vojska-ga-likvidirala/

Prema rečima Konašenkova, „protok plaćenika ne samo da se smanjio, već se zapravo okreće u suprotnom smeru“ u pozadini „vojnih neuspeha kijevskog režima i ogromnih dnevnih gubitaka“.

Ako malo bolje pogledamo tabelu, videćemo da među plaćenicima u Ukrajini ima i onih sa teritorije Republike Srbije, tačnije iz AP Kosova i Metohije, tačnije njih 156.

Štp se tiče regiona, tu su 204 državljana Hrvatske, 167 iz BiH, 150 iz Albanije, 79 iz Severne Makedonije i dvojica iz Crne Gore.

Jedan od plaćenika iz Crne Gore je u međuvremenu ubijen. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA