Najnovije

GALIJAŠEVIĆ: Nastupom u Peterburgu Dodik je Srpskoj obezbjedio mjesto na pravoj i pobjedničkoj strani

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Srba u Republici Srpskoj, Milorad Dodik, sredinom juna učestvovao je u radu Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu i obavio vrlo važne razgovore sa: Direktorom Gazproma Aleksejom Milerom, pa, sa Ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergejom Lavrovom, i na kraju sa Predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Foto: Jutjub

 Autor: DŽevad GALIJAŠEVIĆ, „Pečat“

 

Milorad Dodik je ovom posjetom potvrdio prijateljstvo i obezbjedio za svoj narod, istu cijenu gasa, kao što je imao do sada, dok će čak i Srbija morati da plaća po naftnoj formuli a trećinu gasa možda i po berzanskim cijenama - što znači puno skuplje nego do sada.

Na ovom forumu, koji je imao preko dvije hiljade učesnika i u čijem radu je učestvovalo više od stotinu delegacija država na najvišem nivou, vidjelo se rađanje novog svijeta i izgradnja novih geopolitičkih odnosa, u kojima će destruktivni uticaj zapadnih zemalja i njihovih organizacija (SAD, Velika Britanija, NATO i Evropska Unija) biti značajno umanjen, marginalizovan.

Kao što su zemlje Evroazije, Afrike i Latinske Amerike, svojim prisustvom pokazale na kojoj strani istorije stoje u ovim složenim geopolitičkim i ekonomskim uslovima, tako je i Milorad Dodik spasio obraz Srpskog naroda pred Ruskim narodom i Ruskom državom, te razbio u paramparčad ideju gvozdene zavjese nad Balkanom.

Balkanski zid sankcija je srušen a Srpski i Ruski narod mogu nastaviti dalje, sigurni da prijateljstvo i bratski odnosi nemaju cijenu i da američki pritisci, britanske zlokobne igre i njemačke investicije, ne mogu srušiti istorijski i politički odnos dva naroda.

Svojim nastupom u Sankt Peterburgu, Milorad Dodik je Republici Srpskoj obezbjedio mjesto na pobjedničkoj strani istorije i tu činjenicu, neizbježne i epohalne Ruske pobjede, u globalnom odmjeravanju snaga sa NATO alijansom, ne vide samo neupućeni a ne priznaju zlonamjerni.

Svi, koji su poput Bosanskih muslimana i Šiptara sa Kosova i Albanije, izbjegli da budu na onoj strani na kojoj su Turska, Iran, Pakistan, Egipat,  Indonezija, Sirija, Saudijska Arabija i cjeli Islamski svijet.

Biti uz Rusiju, danas znači danas biti na svojoj strani.

Na strani istorije, jednako, kao i na strani budućnosti.

Zato raduje činjenica da na našem Balkanu i među našim narodima postoje ljudi i lideri sposobni da sagledaju istinu u svjetlu njene kolosalnosti i nacionalne dužnosti i obaveze, kao element časti i sasvim izvjesne perspektive, te da su spremni platiti cijenu svoga izbora.

Ovih sedam politički burnih dana, sredine juna mjeseca gospodnje 2022. godine, Milorad Dodik je inače započeo Briselskim odmjeravanjem brojnih bošnjačkih političkih stranaka sa vladajućom koalicijom iz Republike Srpske, podržanom opozicionim DNS-om i napadnutim od strane britanskih podrepaša iz PDP-a. Nastavilo se važnim sastankom Dodika sa Ministrom Vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom u Istambulu i krunisano Dodikovim nastupom u Sankt Peterburgu.

Sastanak u Briselu i usvojeni dokument pod nazivom: "Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne BiH" je donesen u prisustvu i pod pokroviteljstvom predsjednika Evropskog Savjeta Šarla Mišela i visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozepa Borelja, u suštini predstavlja najvažniji korak koji je BiH napravila u prošloj deceniji. 

U sastanku su učestvovali lideri političkih stranaka iz  Parlamentarne skupštine i članovi Predsjedništva BiH. Dokumenat su predstavnici vladajuće koalicije iz Republike Srpske podržali sa rezervom i nisu stavili potpis na njega, zbog pogrešne kvalifikacije sukoba u Ukrajini i nekih ocijena koje je Republika Srpska čula često u komunikaciji s diplomatijom zapadnih zemalja.

Visoki predstavnici Evropske Unije nisu pravili improvizacije, nego su kao strateški okvir u preambuli dokumenta istakli Ustav BiH i Dejtonski sporazum. Naglasili su i potvrdili konstitutivnost naroda podržavši ustavni položaj entiteta, te ukazali na potrebe izbornih reformi koje bi ovo pravo garantovale.

Odgovor na to pitanje je pokušao dati i Alija Izetbegović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, kada je zahtjevom od 12. februara 1998. godine pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom BiH, radi ocjene saglasnosti Ustava Republike Srpske i Ustava Federacije BiH sa Ustavom BiH.

Ta, kako se tada tvrdilo, „istorijska inicijativa“ za utvrđivanje konstitutivnosti tri ustavotvorna naroda na prostoru cjele države BiH rješena je odlukom Ustavnog suda BiH broj: U-5/98, na sjednici održanoj 30. juna i 1. jula 2000. i eksplicitno naveo da je konstitutivnost (ustavotvornost) tri naroda "natkrovljujuće načelo" Ustava BiH te da princip konstitutivnosti podrazumjeva legitimno predstavljanje i međusobnu jednakopravnost konstitutivnih naroda: Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Iako je Predsjednik HDZ Dragan Čović odbio da učestvuje na istoj sjednici, sa dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH, on je u neformalnom razgovoru, van sjednice, dao doprinos oblikovanju tog dokumenta, tražeći da se u njega uvede: presuda Suda za ljudska prava u Strazburu iz 2003. godine, koja potvrđuje i definiše konstitutivnost naroda kao i sporazum iz Mostara iz 2020. godine koji su pod okriljem Evropske Unije postigli HDZ i SDA.  

Načinom organizovanja ovog sastanka i izborom učesnika, predstavnici Evropske Unije su odbacili britansko-američke sankcije predstavnicima Republike Srpske i otvorili vrata pregovorima sa Miloradom Dodikom koji je tu bio u dvije funkcije - i kao član Predsjedništva BiH i kao Predsjednik SNSD-a.

Delegitimisan je lažni Visoki predstavnik Kristijan Šmit koji mu uopšte nije prisustvovao niti je pozvan, čime je samo potvrđeno da Bosna i Hercegovina nema legalno izabranog ni legitimnog Visokog Predstavnika.            

Cjelokupni koncept dogovora je politički šamar upućen i Bundestagu jer u odnosu na Rezoluciju o BiH, iza koje stoje „hitler jugendi“ Adis Ahmetović (Bošnjak iz SPD) i Boris Mijatović (Slovenac iz stranke Zelenih), ovaj dokumenat je na drugačiji način definisao mapu puta za BiH, u cilju njenog pristupanja Evropskoj Uniji.

Pokazalo se, da su kompromisi mogući u razgovorima koji se vode: bez Kristijana Šmita, bez Britanaca i Amerikanaca i bez politike dvostrukih standarda i ucjena.

Uz poštivanje načela konstitutivnosti naroda kao krovnog načela organizovanja države i unutrašnjih društvenih odnosa te odbacivanje principa navodne građanizacije BiH, u kojoj se negira činjenica postojanja tri nacije, tri vjere, tri identiteta i tri različita interesa.

SDA se odrekla Alije i presude Ustavnog suda BiH pa uključila cjeli narod u čuvanje i spašavanje fotelje Željku Komšiću, čime je produžila političko lutanje, produbila nestabilnost i otvorila složene sukobe.

Najnoviju kolumnu Ivana Pajovića pročitajte OVDE.

Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA