Najnovije

RUSIJA VRAĆA ISTORIJSKE TERITORIJE: Ukrajina će morati da se pomiri sa time

„Mislim da će polako splašnjavati politička i finansijska podrška, kao i upumpavanje oružja Ukrajini, zato što situacija na terenu pokazuje da to do sada nije imalo efekta, a volja građana i establišmenta nije beskonačna”, smatra profesorka Dragana Mitrović.

Ukrajina (Ilustracija: RIA FAN)

Ukrajina će morati da se pomiri sa gubitkom dela teritorija koje, pored Donbasa, uključuju i obalu Crnog mora i Odesu, smatra profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović i napominje, da bi, prema onome što se dešava na terenu, do jeseni trebalo da se ispune ciljevi ruske invazije na Ukrajinu, te da prestanu ratna dejstva i počnu pregovori.

„Na osnovu onoga što se dešava na terenu, ima naznaka da će se ruska ofanziva pojačati i da će onda doći do završetka specijalne operacije, kako je naziva Moskva, te da će onda biti bliži pregovori i zaključivanju nekog post ratnog dogovora oko toga kako će izgledati Ukrajina, kako će izgledati odnosi Rusije i Ukrajine, Rusije i SAD, ali i Ruske Federacije i EU”, kaže Mitrović u izjavi za Tanjug.

Na pitanje da li veruje da će se Ukrajina pomiriti sa gubitkom dela teritorija pogotovo s obzirom da joj stiže sve više oružja iz zapadnih zemalja, Mitrović odgovara da će je stanje na terenu staviti pred svršen čin.

„Novac, pozajmice, sve to treba da se vraća tako da mislim da će polako splašnjavati i politička i finansijska podrška, kao i upumpavanje oružja Ukrajini, pre svega, zato što situacija na terenu pokazuje da to do sada nije imalo efekta. A volja građana i establišmenta nije beskonačna”, smatra Mitrović.

Na pitanje koji su to ruski ciljevi, pored Donbasa, ona odgovara da veruje da će Rusija ići na povratak svojih istorijskih teritorija duž Crnog mora i da će to biti kraj.

Reč je o istorijskim gradovima koje je još Katarina Druga osnivala na obalama Crnog mora. 

„Verujem da će Rusija ići na istorijski revizionizam i da će ići na to da uzme sve ono što je njoj Sovjetski Savez oduzimao i davao Ukrajini. Čini mi se da Vladimir Putin sebe vidi kao velikog ruskog lidera kome je zapalo da kroz veliku žrtvu, taj rat, zaštiti bezbednost Ruske Federacije zbog neprekidnog proširivanja NATO pakta i uključivanje Ukrajine u svoj sistem čime je najdirektnije ugrožena bezbednost Ruske Federacije, ali da, u isto vreme, otkloni istorijsku nepravdu i povrati teritorije koje su oduzimane Rusiji, a koje su istorijski njene”, smatra profesorka Mitrović.

O stanju na frontu pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA