Najnovije

VREMENSKE PRILIKE RADE ZA PUTINA: Evropi je preostalo da gleda u nebo i da se moli

Vladimiru Putinu vremenske prilike idu na ruku, piše Blumberg u članku o abnormalnim vrućinama u Evropi, koje, međutim, prati još teža pojava – suša.

Vladimir Putin (Foto: Kremlin.ru)

Suša dovodi do smanjenja nivoa vodostaja reka, što utiče na proizvodnju električne energije u hidroelektranama. Zbog tople zime sa malo snega, nivo vode u Rajni je naglo opao do ranog proleća, ali je sneg koji se topio na neko vreme prikrio krizu. Od tada je u većem delu Evrope palo vrlo malo kiše.

Spisak evropskih reka pogođenih sušom je dugačak, uključujući Rajnu, Ebro, Ronu i Po, između ostalih. Na primer, nivo vode u reci Po je najniži u poslednjih 70 godina.

Suša ne utiče samo na proizvodnju hidroelektrane. Termoelektrane na ugalj u Nemačkoj oslanjaju se na vodene puteve kao što je Rajna za transport čvrstog goriva na baržama. A francuske nuklearne elektrane koriste reke za hlađenje.

Ako se zaustavi proizvodnja električne energije kroz hidroelektrane, termoelektrane i nuklearne elektrane, u Evropi će ostati samo energija vetra i sunca, koje takođe zavise od vremenskih uslova.

Tako ispada da vreme igra na ruku Rusiji, navodi Blumberg.

„Zato, kada procenjujete šta će se dalje desiti u energetskom sukobu između Evrope i Rusije, gledajte u nebo. I molite se za kišu“, zaključuje agencija svoj članak.

O iranskoj atomskoj bombi pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA