Najnovije

VUČIĆ NE ŽELI DA OTKRIJE SVE KARTE ZA FORMIRANJE VLADE: Da li će na konstitutivnoj sednici biti izabran predsednik Skupštine?

Predsednik Skupštine Srbije i lider SPS Ivica Dačić izjavio je da će konstitutivu sednicu parlamenta zakazati krajem ove sedmice, ili početkom naredne nedelje, što je u okviru roka koji ističe 4. avgusta.

Foto: predsednik.rs

„Po Poslovniku, njom predsedava najstariji poslanik Vladeta Janković ili ako on ne može ili neće – Veroljub Stevanović“, rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.

On je podsetio da se smatra da je skupština konstituisana ako je verifikovano bar dve trećine poslaničkih mandata, a da li će na toj sednici biti izabran i predsednik parlamenta zavisi od većine.

Prema nezvaničnim informacijama, može se desiti da na konstitutivnoj sednici ipak ne bude izabran predsednik Skupštine, jer bi to, kako se pretpostavlja na opozicionoj sceni, donekle otkrilo sastav vlade i raspodelu resora među budućim koalicionim partnerima, što ne ide u prilog skrivanju svih karata na koje u formiranju naredne vlade igra lider SNS Aleksandar Vučić. Ali ako situacija oko članova vlade bude jasna do održavanja konstitutivne sednice, izbor predsednika parlamenta neće biti odlagan.

Kako je Danas već pisao, prema našim nezvaničnim saznjima, Ana Brnabić, aktuelna premijerka, ima najveće šanse da zameni Ivicu Dačića na mestu glasnogovornika u republičkom parlamentu, ukoliko ne ostane na poziciji premijerke.

Danas nije uspeo da dobije potvrdu ni iz vrha Srske napredne stranke, ali ni u kabinetu premijerke Brnabić o njenom izboru na novu funkciju.

Poručeno nam je da drugi krug konsultacija još nije završen i da se strpimo.

Dačić je na pitanje RTS da li će socijalisti biti deo većine, odgovorio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on, tokom razgovora, „zajednički izrazili zadovoljstvo zbog rezultata koje su postigli u desetogodišnoj saradnji“.

Prema njegovim rečima, dogovor je da se u narednom periodu konkretno razgovara „o modalitetima“ saradnje.

Posle konstituisanja parlamenta počinje da teče rok od 90 dana za formiranje vlade, koja bi prema najavama, mogla biti formirana već tokom avgusta ili početkom septembra.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA