Najnovije

BUNDESTAG ODLUČIO: Nemačka vojska ostaje na Kosmetu

Sa 526 glasova za i 99 protiv, Bundestag je odobrio nastavak učešća snaga Bundesvera u Kforu. U ovoj misiji, kako se navodi na sajtu Bundestaga, predviđeno je raspoređivanje do 400 vojnika.

Nemačka vojska (Foto: Bundesver)

Zadaci Bundesvera, kako se navodi, uključuju podršku „razvoju stabilne, demokratske, multietničke i mirne Republike Kosovo, uspostavljanje Kosovskih bezbednosnih snaga kao demokratski kontrolisane, multietničke bezbednosne organizacije i drugih aktera u kontekstu reforme sektora bezbednosti u pripremi za dalju integraciju u evroatlantsku strukturu”.

U saopštenju na sajtu Bundestaga navodi se da savezna vlada bezbednosnu situaciju smatra i dalje uglavnom mirnom i stabilnom, ali da postoji potencijal za sukob i eskalaciju, posebno na severu, kao i da su odnosi između Kosova i Srbije i dalje napeti.

"Unutrašnja politička situacija na Kosovu je i dalje krhka, uzimajući u obzir sever zemlje. U pozadini ruskog agresorskog rata u Ukrajini raste zabrinutost zbog ruskih pokušaja destabilizacije. Kosovo i dalje želi prisutvo Kfora", navodi se u saopštenju, u kome se podseća da je pravni osnov za ovu misiju Rezolucija 1244 (1999) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i odluka Severnoatlantskog saveta o misiji iz 1999. godine.

Kako Priština otima srpsko kulturno nasleđe, pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA