Najnovije

NAROD ĆE EKSPLODIRATI, DAJTE OSTAVKE! Zarada u građevinarstvu nekad bila 20, a sad 300 odsto! (VIDEO)

Pozivam sve čestite i poštene poslanike da vrate mandat narodu i napuste Skupštinu. Ko to učini, mislim da će učiniti troskok na narednim izborima, rekao je profesor arhitekture doktor Duško Kuzović, gostujući u emisiji Reč produkcije Helmkast. 

Duško Kuzović. (Foto: Printskrin)

On je izrazio nadu da će se smena vlasti rešiti mirnim putem. 

- Agencije koje nameću ponašanje vlasti u Srbiji rade tako da se ovo stanje razreši eksplozijom. To se oseća, video sam to i u Valjevu, da ta reakcija neće biti artikulisana, već će doći do eksplozije – kazao je Kuzović. 

On je izrazio bojazan da će ceh te eksplozije platiti građani, a da će profitirati okupator. 

- Okupator zaoštrava situaciju do krajnje granice jer ga nije briga za posledice. To meni sve liči na Ukrajinu, da ovi koraci koji se odvijaju kod nas, da nas neko namešta da, onoga trenutka kada Rusija reši problem sa Ukrajinom, poture nas da se sukobimo sa Rusijom. To ne smemo nikako da dozvolimo, pre treba da odsečemo ruku nego da je dignemo na brata – upozorio je on.

Kao profesor arhitekture i doktor sa više od 120 naučnih i stručnih radova, govorio je i prenatrpanosti gradova, kao i tome što se širom Srbije u gradovima dešavaju poplave i bujice po ulicama nakon kratke letnje kiše. Kako je rekao „struka je dozvolila da je politika razvlasti“. 

- Politika je preuzela grad, zato što je grad novac. To znači provizije za dozvole, provizije od zarade, i ostalo. Počeli su da preopterećuju strukturu gradova. Užice, Čačak, Valjevo, to su sve pretovareni gradovi. Kad prođete tim gradom vidite da jedva diše od pritiska zidova sa svih strana. To su kvadrati, a kad kažem kvadrati čitajte to kao „pare, pare, pare“. Motiv novca kao pritoriteta je razorio sve naše gradove. To će biti veoma teško, možda i nemoguće popraviti – rekao je Kuzović. 

On je objasnio da se kanali za odvođenje atmosferskih padavina koriste za neke druge stvari, telefonske kablove, struju, što smanjuje kapacitet tih kanala, a kako je dodao, sve je veći udeo betona u odnosu na zelenilo. 

Na pitanje zašto su cene nekretnina toliko naduvane i prevelike, odgovorio je da je to zato što kod nas „ne postoji tržište nekretnina jer je politika preuzela sve“. 

- Da postoji tržište, cene bi bile odraz ponude i potražnje. Nemoguće da uložite 800 evra, a samo zbog lokacije taj kvadrat prodate za 3.000 evra. To na tržištu ne bi moglo da se desi – konstatovao je Kuzović. 

Upitan, ako je sada zarada 300 posto, koliko je normalna zarada na gradnji nekretnina, rekao je: 

- Potičem iz građevinske porodice i otkada znam za sebe poznato mi je da je zarada u građevinarstvu bila 20 posto – naglasio je on. 
On je dodao i da je nekada porez za novogradnju iznosio dva do osam posto, a sada je to PDV od 20 posto.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA