Najnovije

BELORUSIJA ODGOVORILA UKRAJINI: Spremni smo!

Belorusija je spremna na sve provokativne akcije Ukrajine, rekao je u intervjuu za STV Pavel Muravejko, prvi zamenik državnog sekretara Saveta bezbednosti Republike Belorusije.

Beloruska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Belorusije)

„Danas smo spremni da zaustavimo svaku provokaciju i svaku terorističku pretnju, ma odakle ona dolazila i koja može da nanese štetu našoj državi, narodu, našim ljudima na terenu“, rekao je on.

Prema rečima zvaničnika, Minsk vidi sve akcije, uključujući i „neadekvatne“, koje preduzimaju formacije stvorene u Ukrajini.

"Pucaju prema našoj granici, krše granične znakove, provociraju na sve moguće načine. Postoji dijalog preko graničnih vlasti, ali, nažalost, ne daje uvek pozitivne rezultate. Razgovarali smo preko vojne linije - takođe ne daje bilo kakvih rezultata“, rekao je Muravejko.

On je ocenio situaciju na granici sa Ukrajinom kao „ne baš mirnu”, ali je napomenuo da Belorusija ima neophodna sredstva da zaštiti svoju teritoriju od bilo kakve agresije. Tako je zamenik državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije podsetio na obuku sistema za reagovanje na terorističke napade koji su se desili krajem prošle godine.

„Bio je to prilično obimni događaj, u koji su bile uključene sve snage bezbednosti. <...> Komandanti svih jedinica objektivno i jasno razumeju sve zadatke koji su im dodeljeni i nivo odgovornosti za bezbednost zemlje i zaštita onih komunikacija koje bi mogle biti napadnute. Imaju jasne algoritme delovanja. A borci jedinica su spremni da do automatizma razrade određena pitanja", rezimirao je Muravejko.

Ukrajinski ambasador u Londonu Vadim Pristajko rekao je u četvrtak da su Oružane snage Ukrajine povukle deo trupa ka beloruskoj granici. Istovremeno, dan ranije, Vladimir Zelenski je izjavio da sada ne vidi neposrednu pretnju od severnog suseda, ali je pozvao vojsku da bude spremna za različite scenarije.

Još u oktobru prošle godine Državni granični komitet Belorusije izvestio je da je ukrajinska vojska nastavila da minira pogranična područja. Istovremeno, rusko-beloruska regionalna grupacija trupa počela je da izvršava zadatke zaštite Savezne države.

Prema rečima Aleksandra Lukašenka, njeno stvaranje izazvano je zaoštravanjem situacije na zapadnim granicama, gomilanjem NATO snaga u Poljskoj i baltičkim državama. Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov optužio je tada Moskvu i Minsk da pripremaju napad iz beloruskog pravca. Kako je naglasila portparolka ruskog MIP-a Marija Zaharova, svrha ove izjave je da se od Zapada izmoli još novca i oružja.

O prednostima Ahmata nad NATO jedinicama pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA