Najnovije

Marko Jakšić: Vučiću, prihvatio si sve diktate Prištine

„Aco, Srbine“ kao i prošli put opet si izabrao tvoju „Srpsku listu“ da sa mnom polemišeš. Nije mi jasno zašto se kriješ iza nje.

Piše: Marko Jakšić, član predsedništva Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“

Suštinski, tvoje reagovanje nije odgovorilo ni na jedan argument zbog katastrofalne nacionalne i državne politike koju vodiš u južnoj srpskoj pokrajini.

Meni inače spočitavaš da sam ja u svoje vreme u periodu od 2002. do 2008. godine na severu KiM bio gospodar života i smrti. Samo života, majstore, a bojim se da si ti smrti. Uostalom, kad smo ja i moji bili na vlasti, Oliver Ivanović je bio živ.

Neubedljivo braniš svog predsednika „Srpske liste“ Gorana Rakića da na vladi samoproglašene republike Kosovo nije glasao za izgradnju vojnopolicijskih baza na severu Kosova i Metohije. Tek kasnije posle tri meseca on se povukao sa funkcije ministra.

Kao separatistički ministar glasao je da se izgrade vojnopolicijske baze na Jarinju, opština Leposavić, kao i na tri lokacije u opštini Zubin Potok i to Gornji Jasenovik, Banje i Gornje Padine. Glasao je i da se ekspropriše zemlja koja je u vlasništvu Srba.

NJegov naslednik u istoj vladi Nenad Rašić glasao je kasnije da se proširi vojna baza u Gornjem Jasenoviku kao i da se izgradi nova u Šaljskoj Bistrici, opština Leposavić. Pričaš bajke kada kažeš da je predsednik opštine Zubin Potok Srđan Vulović podneo neku prijavu zbog gradnje vojnog objekta. Ali ne kažeš gde i kome.

Isti je inače sprečio da albanska opština Zubin Potok u vreme svog trajanja, znači pre podnošenja ostavki, raspravlja o toj temi. Pretpostavljam, što je i logički, da su i Rakić i Vulović postupili po tvojim instrukcijama.

Ono što je još čudno jeste i problematično ponašanje „Srpske liste“ tokom donošenja odluka na separatističkoj skupštini o formiranju vojske Kosova. Sve ovo je fakat, ali je neobičan tvoj indiferentan stav i prema formiranju vojske Kosova i prema gradnji kasarni na severu KiM.

Pre neki dan režimski list Politika pisao je da iza izgradnje vojnopolicijskih baza na severu Kosova i Metohije stoje Britanci. Koliko se sećam, „Aco, Srbine“, tvoj spoljnopolitički savetnik je Toni Bler.

Nisi odgovorio ni zašto je za vreme tvoje vlasti trideset hiljada Srba napustilo Kosovo i Metohiju. I zašto do dana današnjeg na Kosovo i Metohiju nisi vratio nijednog Srbina. Nisi odgovorio ni zašto je za tebe tabu tema povratak Srba u južnu srpsku pokrajinu.

Nema jasnog odgovora ni zašto si prihvatio sve diktate Prištine o granicama srpkih opština južno od reke Ibar čije postojanje liči na indijanske rezervate.

Naša delegacija u Beču tokom pregovora sa Prištinom 2008. godine tražila je sem postojećih srpskih opština da se formiraju i sledeće: Donja Gušterica, Prilužje, Osojane, Gornje Ajnovce, kao i opštine sa muslimanskim stanovništvom Sredska i Gora. Verujem da za pola ovih naselja ti nikada nisi ni čuo.

Ali ako se već baviš južnom pokrajinom, neko je morao da te nauči. U sklopu našeg zahteva za opštinom Prilužje bio je i zahtev da istoj opštini pripadne i jedna od termoelektrana gde bi Srbi mogli da rade.

Meni prigovaraš da ne žalim nasilje nad decom iz Štrpca. Žalim, majstore, kao što žalim i nasilje nad bilo čijom decom. Dobro je što je pronađen vinovnik zločina nad decom iz Sirinićke župe jer bi ti inače kao i po pitanju ubistava srpskih mladića u kafiću Panda u Peći odmah optužio državnu bezbednost Srbije.

Kažeš da je granicu između Kosova i Metohije i ostatka Srbije postavio žuti režim.

Nije tačno, postavio si ti. I ne samo granicu, nego i carinu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Sporazumom u Briselu pristao si da trideset odsto prihoda sa ovih prelaza ide Srbima na severu Kosova i Metohije. Sramota. Prodao si državne ingerencije Republike Srbije za trideset odsto prihoda, odnosno godišnje za deset miliona evra.

U prilogu ti dostavljam dokument potpisan od strane predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića 6. 12. 2012. godine o postavljanju granica između južne srpske pokrajine i centralne Srbije. Ako koza laže, rog ne laže.

Imputiraš meni da sam prijatelj sa predsednikom separatističke vlade u Prištini Aljbinom Kurtijem. U fundamentu on je moj politički protivnik. Pa ti si u dva navrata bio njegov koalicioni partner a ne ja.

Ja inače permanentno bojkotujem sve separatističke izbore, za razliku od tebe i tvoje „Srpske liste“ koja po principu kvislinga legalizuje i legitimiše secesiju južne srpske pokrajine.

Govoriš još da svaka kritika upućena tebi znači napad na državu i na „Srpsku listu“. Ponašaš se u stilu Luja XVI – država, to sam ja. Ja, majstore, ne napadam državu nego je branim od tebe jer ti predstavljaš samo vlast koja je prolazna a država Srbija je večna. „Srpska lista“ je nebitna.

„Situacija je zastrašujuća“: Amerikanci počeli da shvataju šta se dešava u redovima Oružanih snaga Ukrajine

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA