Najnovije

BITKA ZA AVDEJEVKU SVE SUROVIJA: Hoće li Rusima otvoriti put ka Zaporožju, Kramatorsku i Slavjansku?

Bitka za Avdejevku može postati jedna od najvažnijih u dosadašnjem toku ruske spacijalne vojne operacije.

Ruska vojska (Foto: RIA Novosti)

Nad tim gradom, koji se nalazi nedaleko od Donjecka sa koksno-hemijskim kombinatom kao centralnom tačkom, nebesa su se otvorila još pre tri dana i otada se ne zatvaraju ni noću. A na zemlji sve podrhtava i gori od detonacija hiljada i hiljada granata, avio-bombi i raketa.

Obe strane trpe gubitke, ali su ukrajinski višestruko veći.

Zamenik predsednika ruske Akademije raketnih i artiljerijskih nauka – dr Konstantin Sivkov – ne sumnja u rusku pobedu i procenjuje da će ona imati „operativni značaj“.

„Naša vojska je – samo što se to ne udara na velika zvona – faktički krenula u ofanzivu. Avdejevka i borbe na frontovima kod Kupjanska i Svatova to samo potvrđuju“ – uveren je Sivkov.

Vojni analitičar Jurij Podoljaka ukazuje:

„Od ishoda borbi za Avdejevku umnogome će zavisiti tok naše jesenje i zimske kampanje. Za Ukrajinu može biti još važniji. Avdejevku čeka sudbina ili Lisičanska ili Bahmuta. Za Bahmut svi znaju, a Lisičansk je tamošnji ukrajinski garnizon napustio čim je shvatio da mu preti potpuno opkoljavanje. Naši, u svakom slučaju, prodiru i sa severa i sa juga, sa namerom da Avdejevku uzmu u obruč. Borbe su sve surovije. Izgubiće onaj ko se zakoleba“.

Pukovnik Andrej Koškin, šef katedre za političke analize i društveno-psihološke moskovskog univerziteta „Plehanov“ situaciju vidi i ocenjuje ovako:

„Sada su Oružane snage Rusije aktivne duž cele linije fronta. U taktičkom smislu idemo napred.

Ukrajinske snage su iscrpljene, moral im opada, preko deset hiljada njenih pripadnika se predalo“.

Bivši oficir Vasilij Dandikin saglasan je da ruska ofanziva počinje:

„Sada su se stekli solidni uslovi. Ukrajinska kontraofanziva se izduvala. Mi imamo mnogo više dronova nego prošle godine. Imamo i bolje izviđanje i više izviđačkih aviona. Taktika komande specijalne operacije je da neprijatelj ne zna gde će biti zadat sledeći udarac. Avdejevka je za Kijev važna tvrđava, pa je u njoj skoncentrisao do 20.000 vojnika. Naši im zalaze iza leđa, pa će moći da biraju – kapitulacija ili uništenje.

Dandikin posebno naglašava: „Ne smemo Ukrajincima dozvoliti da pređu u defanzivu i ojačaju u jesenje-zimskom periodu. Moramo ih goniti jer će nam to otvoriti desetine kilometara operativne dubine i dati priliku da krenemo u –oslobađanje naše teritorije i gradova Herson i Zaporožje, Kramatorsk i Slavjansk, kao i dela Luganske oblasti“.

O jedinom izlazu za ukrajinske vojnije pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA