Najnovije

OVO JE NAJMOĆNIJE RUSKO ORUŽJE NA UKRAJINSKOM FRONTU: Amerikanci hoće da ga zabrane (VIDEO)

Ruski sistem teških bacača plamena (TOS) Solncepek smatra se toliko moćnim da su SAD već pokrenule pitanje zabrane i klasifikovanja kao oružja za masovno uništenje, rekao je u razgovoru za Lenta.ru vojni ekspert, direktor Muzeja PVO pukovnik u penziji Jurij Knutov.

Tosočka (Foto: RIA Novosti)

Specijalista je napomenuo da Oružane snage Rusije koriste teške sisteme bacača plamena „Solncepek“ i „Tosočka“ u zoni specijalne vojne operacije.

„Ako govorimo o Solncepeku, onda je ovo sistem zasnovan na tenku T-90. To je zbog raketa koje se koriste, naime: ovaj sistem bacača plamena koristi termobaričnu municiju. NJihov domet nije velik – oko pet do sedam kilometara“, rekao je on.

Prema rečima Knutova, zbog malog dometa gađanja, Solncepek mora da se približi liniji fronta. U ovom trenutku, sistem postaje prilično ranjiv.

„Da bi se ovo izbeglo, mora da priđe pod zaštitom tenkova i druge opreme. Ali ovo otkriva neprijatelju da će uskoro biti zadat udarac. Stoga, po pravilu, „Solncepok“ deluje sam: tiho napreduje na položaje, udara i odmah odlazi“, rekao je stručnjak.

„'’Solncepek“ se smatra toliko moćnim da su Amerikanci već pokrenuli pitanje zabrane i svrstavanja u oružje za masovno uništenje. Zato što ne mogu da stvore ništa slično u SAD. Oni to ne mogu'’, tvrdi Knutov.

„Još jedan sistem bacača plamena je Tosočka. Noviji je, ugrađen na šasiju, ima automatski režim i domet paljbe oko 15-20 kilometara. Želim da kažem da su ova dva sistema veoma veliko i moćno oružje“, zaključio je Knutov.

Zašto Gbozdena kupola ne može da odbrani Izrael, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA