Najnovije

NUKLEARNA EKSPLOZIJA U NEVADI: Signal za Rusiju?

Podzemna eksplozija koju su Sjedinjene Države izvele na poligonu za nuklearno testiranje u Nevadi nekoliko sati nakon što je ruska strana povukla ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba mogla je biti signal Rusiji da je nemoguće prikriti potencijalne nuklearne testove u budućnosti, rekao je u razgovoru za Lenta.ru Dmitrij Stefanovič, istraživač Centra za međunarodnu bezbednost Ruske akademije nauka i učesnik projekata pod okriljem Instituta UN za istraživanje problema razoružanja.

Nuklearna eksplozija (Foto: Jutjub)

„U Nevadi je testirana nenuklearna eksplozivna naprava kako bi se razvile tehnologije za otkrivanje nuklearnih testova drugih zemalja. Možda je ovo signal, takođe i Rusiji, o nemogućnosti skrivanja potencijalnih nuklearnih testova u budućnosti, ali još uvek nema uverenja da su takvi testovi u principu planirani, a ako budu planirani, biće izvedeni bez odgovarajuće informativne kampanje da se istakne njihov značaj u interesu jačanja nuklearnog odvraćanja“, rekao je Stefanovič.

Istovremeno, tajming eksperimenta u Nevadi nije mogao da se prilagodi parlamentarnom procesu u Rusiji, takve stvari se planiraju i pripremaju unapred, naglasio je istraživač.

Državna duma je 18. oktobra povukla ratifikaciju sporazuma o zabrani testiranja nuklearnog oružja. Zakon će biti proučen na sednici Saveta Federacije 25. oktobra. Nacrt zakona je razvijen za kratko vreme: 5. oktobra predsednik Rusije Vladimir Putin je predložio da se razmisli o napuštanju sporazuma, a već sledećeg dana predsednik Dume Vjačeslav Volodin najavio je početak rada na dokumentu.

Odmah nakon toga, SAD su izvele nova testiranja na poligonu za nuklearno testiranje u Nevadi. Kako je saopštila pres-služba Ministarstva energetike SAD, radilo se o hemijskoj, a ne nuklearnoj eksploziji, a američka strana je rekla da je cilj da se poboljša sistem detekcije za podzemne testove nuklearnog eksploziva.

O stanju na Bliskom Istoku pročitakte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA