Najnovije

HLADAN TUŠ ZA KIJEV: EU objavila lošu vest za Ukrajinu

Evropska unija je obavestila zemlje članice da je malo verovatno da će ispuniti svoje obećanje da će Kijevu obezbediti milion granata do marta 2024. godine, preneo je Blumberg, pozivajući se na obaveštene izvore.

Ukrajina (Foto: Pixabay)

„EU je obavestila države članice da je malo verovatno da će blok ispuniti svoju obavezu da Ukrajini obezbedi milion artiljerijskih metaka, što komplikuje sposobnost Kijeva da održi korak sa ruskom proizvodnjom“, navodi se u ;lanku.

Kako navodi agencija, spoljna politika Evropske unije je ove nedelje obavestila diplomate o situaciji. Planirano je da EU u roku od godinu dana prebaci granate u Ukrajinu – prvo iz postojećih zaliha, a zatim kroz zajedničke kupovine i povećanje proizvodnih kapaciteta.

Do sada su, kako piše Blumberg, saveznici ostvarili samo 30 odsto cilja u okviru ove inicijative.

Kako je krajem oktobra nakon sastanka u Luksemburgu rekao šef diplomatije EU Žozep Borelj, ministri spoljnih poslova zemalja članica EU nisu mogli da se dogovore o dodeli novog finansijskog paketa za vojnu pomoć Kijevu.

Evropska komisija je u septembru predložila izdvajanje dodatnih 50 milijardi evra (17 milijardi grantova i 33 milijarde kredita) za period od 2024. do 2027. godine za stvaranje posebnog fonda za finansiranje rekonstrukcije i modernizacije Ukrajine. Istovremeno, kako je rekao potpredsednik EK Valdis Dombrovskis, od sledeće godine evropska pomoć neće biti bezuslovna – da bi je primile, kijevske vlasti moraju da pripreme plan rekonstrukcije, uključujući reforme i investicije.

O mirovnom sporazumu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA