Najnovije

DRON OTKRIO PRAVO STANJE NA FRONTU: Ruska zastava se viori u ukrajinskom uporištu kod Donjecka (VIDEO/MAPA)

Ruska vojska ide u ofanzivu u nekoliko pravaca u Donbasu. Krajem novembra, ruske snage su probile ukrajinsku odbranu na južnoj periferiji Avdejevke, gde su preuzele kontrolu nad strateškim uporištem u industrijskoj zoni na dominantnim visinama. Ubrzo nakon toga, rusko Ministarstvo odbrane zvanično je potvrdilo rusku kontrolu nad selom Hromovo, koje je i nakon pada „ukrajinske tvrđave“ Bahmut ostalo pod kontrolom Kijeva.Ukrajinske trupe takođe gube položaje na severu Donbasa, povlačeći se u oblasti Kupjanska.

Ruski izvori su 1. decembra izvestili o novim dostignućima u Marinci, koja se nalazi na zapadnoj periferiji Donjecka. Ruska zastava koja se vijori na poslednjoj kući u najzapadnijem delu grada snimio je rusko dron.

Borbe u Marinku traju od 2015. Grad je postao napredno ukrajinsko uporište, odakle su granatirane ulice Donjecka. Nakon ulaska u rat, ruska vojska je rasplamsala bitke u gradu. Do kraja 2022. godine, ruske snage su postigle značajan napredak, ali nisu uspele da preuzmu potpunu kontrolu nad njim. Dugi niz meseci trajale su borbe na porušenim ulicama u zapadnom delu Marinke.

Sada se čini da ruska vojska kreće u ofanzivu na Donbas. Usred neuspeha na raznim frontovima, čak i ranije neosvojivi bastioni ukrajinske vojske počinju da padaju. Ruske snage su uspele da zaobiđu Marinku sa jugozapada i preuzmu kontrolu nad periferijom grada. Jugozapadni okrug je došao pod rusku kontrolu. Zastava je podignuta na poslednjoj kući u Komsomolskoj ulici.

Ukrajinske snage su i dalje prisutne na severozapadnoj periferiji i nastavljaju pokušaje napada preko reke, ali intenzitet njihovih pokušaja napada postepeno se smanjuje. Jedini put za njihovo snabdevanje je već pod bliskom ruskom vatrenom kontrolom.

Borba u ruševinama je veoma teška, jer nema zgrada gde bi se neko mogao sakriti od neprijatelja. Danas ovo sprečava Ukrajince da se bezbedno brane. Nakon završetka operacije čišćenja, ruske snage će biti prinuđene da ojačaju svoje pozicije pod ukrajinskom vatrom kako bi nastavile napredovanje.

Ukrajinska komanda se spremila za skori pad uporišta u Marinci i već više od mesec dana jača novu liniju odbrane kod Elizavetovke.

UKRAJINCI KRENULI JAKO NAPRED: Žestoke borbe, Rusi im napravili sačekušu (MAPA)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA