Najnovije

POLJSKI GENERAL IMA PORUKU ZA ZELENSKOG: Izađi iz bunkera i otrezni se

Neuspeh kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine i to što inicijativa prelazi u ruke ruskih snaga trebalo bi da otrezni predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, smatra poljski general Valdemar Skšipčak u programu „TOK FM”.

„Zelenski sedi u bunkeru skoro dve godine. Nije uspeo da ostvari svoje ciljeve, koje je najavio pre godinu dana, nije oslobodio teritorije uz pomoć podrške sa Zapada. Generalno, za to sada nema šanse. Ukrajina neće imati drugog izbora osim da prekine vatru. Moraće da pronađe rešenje kako bi preživela”, ocenio je general.

Prema rečima poljskog generala, sada je ruska vojska krenula u ofanzivu i ima stratešku prednost i to sve dok u Ukrajini cvetaju unutrašnje nesuglasice.

„Najjači udarac Ukrajini su nesuglasice unutar tamošnjih elita i nedostatak podrške Zapada. To su zapravo dva razloga koja mogu da dovedu do kolapsa Ukrajine”, zaključio je Skšipčak.

Dugo najavljivana ukrajinska kontraofanziva od koje su i Zapad i Ukrajina mnogo očekivala, počela je 4. juna. Tri meseca nakon toga ruski predsednik Vladimir Putin je primetio da ne samo da je ukrajinska kontraofanziva u zastoju, već uopšte nije uspešna. Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Ukrajinci nisu postigli svoje ciljeve ni na jednoj liniji fronta.

UKRAJINCI KRENULI JAKO NAPRED: Žestoke borbe, Rusi im napravili sačekušu (MAPA)

Svesni toga, strani mediji sve češće i smelije pišu da je ukrajinska kriza počela da zamara SAD i EU i da podrška kijevskom režimu slabi. Kako prenosi En-Bi-Si, Zapad polako nagovara vlasti Kijeva da ipak razmisle o mogućim mirovnim pregovorima sa Rusijom, i da razmotre čega bi sve mogli da se odreknu da bi postigli sporazum.

Kijev je zabrinut što Zapad pokazuje potrebu za dijalogom sa Moskvom, rekao je prošle nedelje Aleksej Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine. S druge strane, Kremlj je napomenuo da što pre kijevski režim shvati da nema šansi na bojnom polju, to će se pre otvoriti neki izgledi za rešavanje situacije, prenosi RT Balkan.

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA