Najnovije

KIJEVU NIŠTA NIJE USPELO! Ruska vojska poboljšala položaj duž cele kontakt linije

Položaj Oružanih snaga Rusije u zoni specijalne vojne operacije duž gotovo cele kontakt linije se poboljšava, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Skoro duž cele kontakt linije naše Oružane snage, skromno rečeno, poboljšavaju svoj položaj. Skoro svi su u aktivnoj fazi delovanja“, rekao je ruski lider.

Ruska grupacija u zoni specijalne vojne operacije broji 617.000 ljudi, a dužina kontakt linije je preko 2.000 kilometara, rekao je Putin.

Ruski lider je objasnio kakvo je stanje u mestu Krinki na levoj obali Dnjepra.

„Oružane snage Ukrajine najavile su kontraofanzivu, nigde ništa im nije uspelo. Poslednji pokušaj je bio da se probiju na levu obalu Dnjepra i da obezbede kretanje u pravcu Krima. Na kraju je Kijev koncentrisao napade artiljerije na uski deo obale, a ruska vojna komanda je odlučila da povuče ljudstvo u šumski pojas da izbegne gubitke. Ukrajinski vojnici su izašli na obalu, ali su pretrpeli i trpe ogromne gubitke. Ne znam ni zašto to rade. Oni guraju svoj narod u istrebljenje. Sami ukrajinski vojnici tvrde da je to 'put u jednom smeru'“, rekao je Putin.

On je istakao da je ukrajinska upala u Krinkama upala u vatreni obruč, dok ruska vojska trpi neznatne gubitke.
„Naša vojska tamo trpi sanitarne gubitke – dva, tri čoveka. Pre tri dana je bilo šestoro ranjenih. Protivnik ima na desetine poginulih", rekao je Putin.

Kako je ocenio, ukrajinske snage tamo šalju ljudstvo samo iz političkih razloga. Po rečima Putina, to može biti povezano s tim što ukrajinsko rukovodstvo „ide i kamči“ novac na Zapadu za tehniku i municiju, a dok to radi mora da pokaže da ima bar neke šanse za uspeh u takozvanoj kontraofanzivi.

Zapad je dao Ukrajini i više nego što je obećao – mi smo sve uništili

Zapad je dao Ukrajini sve što je obećao, čak i više od toga, ali Oružane snage Rusije su od početka kontraofanzive Kijeva uništile 747 tenkova i 2.300 oklopnih vozila, kazao je Putin.

Mobilisani se odlično bore u zoni ruske vojne operacije, već 14 njih je odlikovano medaljama Heroja Rusije, kazao je Putin. U zoni specijalne vojne operacije nalazi se 244.000 mobilisanih.

U Oružane snage Rusije do sada je primljeno 486.000 dobrovoljaca – broj muškaraca koji žele da štite Rusiju raste svakodnevno. Stoga neće biti drugog talasa mobilizacije, istakao je Putin. Planirano je da se u vojsku do kraja godine primi pola miliona dobrovoljaca.

Kako je dodao, mir će nastupiti kada Rusija ostvari svoje ciljeve specijalne vojne operacije.

„Govorimo o neutralnom statusu Ukrajine, denacifikaciji i demilitarizaciji. U Kijevu su tvrdili da tamo nema nacista, ali kada šef kijevske administracije aplaudira bivšem SS vojniku, nije li to znak nacifikacije", pita se predsednik.

Što se tiče demilitarizacije, Ukrajina dobija dosta naoružanja, koje će uskoro početi da ponestaje. Isporučili su Kijevu sve što su zapadne zemlje obećale da će isporučiti, pa čak i više. Međutim, ruska vojska nastavlja da uspešno uništava ovo oružje, naglasio je Putin.

Ukrajina skoro ništa ne proizvodi, sve dobijaju besplatno sa Zapada, ali i to će se jednom završiti, dodao je ruski lider.

Pošto Ukrajina ne želi da se dogovori o demilitarizaciji zemlje, Rusija će preduzimati druge mere, uključujući vojne, rekao je Putin.

Neobuzdana želja NATO da se približi ruskim granicama dovela je do tragedija koje sada preživljavamo, ocenio je Putin.

Kako je dodao, Rusija je bila primorana da pokrene specijalnu vojnu operaciju.

PUTIN GOVORI O PRVOJ LINIJI FRONTA: Mnogo je bolje, ali nemamo uvek dovoljno oružja

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA