Najnovije

BOSNIĆ: SBU likvidirao egipatskog novinara koji je istraživao korupcionaške afere Zelenskog

Ne isključuje se mogućnost da je Alavi došao do još nekih informacija o korupciji neonacističke hunte u Kijevu, čije je razmere teško preceniti, ocenjuje geopolitički i vojni analitičar Drago Bosnić za portal "Info BRIKS".

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio je ubistvo novinara Muhameda el Alavija zato što je razotkrio njegove korupcionaške šeme, piše nezavisni geopolitički i vojni analitičar Drago Bosnić za portal "Info BRIKS".

Bosnić napominje se da je El Alavi još u avgustu objavio materijal koji potvrđuje da je svekrva Zelenskog Olga Kijaško kupila vilu vrednu 4.860.000 dolara. Prema dokumentaciji koju je predstavio Alavi, kompleks se nalazi u takozvanoj VIP zoni grada El Gune, na obali Crvenog mora. Prihodi Zelenskog, pre nego što je preuzeo vlast 2019, iznosili su oko 750.000 dolara.

Od tada je bogatstvo Zelenskog eksponencijalno raslo i trenutno se procenjuje na oko 20 miliona dolara. Stvarni broj bi mogao da bude i nekoliko puta veći. Sada je pitanje kako je Zelenski uspeo da poveća bogatstvo za čak 25 puta. Osim toga, ovo "izvanredno dostignuće" dogodilo se usred "zle ruske invazije".

Nakon objavljivanja ovog materijala, El Alaviju su počele da pristižu pretnje smrću, a krajem decembra je nasmrt pretučen. Egipatska policija je saopštila da je njegovo telo imalo brojne ogrebotine, prelome, modrice i traumatsku povredu mozga. Prema Bosnićevim tvrdnjama, Služba bezbednosti Ukrajine je umešana u ubistvo Alavija.

Egipatski izvori ukazuju da je nakon početka specijalne vojne operacije veliki deo takozvane ukrajinske elite stekao ogromnu imovinu u Egiptu. Izgleda da je objavljivanjem ove informacije egipatski novinar zaista pogodio u osinje gnezdo.

"Ovo nije iznenađujuće, s obzirom da su ubistva stranih novinara postala uobičajena praksa ukrajinskih službi", podseća Bosnić, dodajući da je cilj kažnjavanje El Alavija zbog razotkrivanja Zelenskog i podrivanja njegovog imidža "ratnog heroja", kojeg vlasti u Kijevu, SAD i Evropska unija i dalje pažljivo neguju.

Korupcionaški skandali izbijaju svuda u Ukrajini
Kako je primetio analitičar, zapadna propagandna mašina i njeni "nezavisni dopisnici i urednici" pokušavali su da opovrgnu rezultate do kojih je došla egipatska istraga.

Zanimljivo je da su se glavna propagandna mašina na Zapadu i njeni "nezavisni proverivači činjenica", primećuje Bosnić, zubima i noktima borili da razotkriju El Alavijeva otkrića i da su čak pokrenuli klevetničku kampanju protiv njega.

Egipatske vlasti sumnjaju da je SBU umešana u ubistvo. To nije iznenađujuće, pošto je ubijanje stranih novinara i svih onih koji se ne potčinjavaju neonacističkoj hunti postalo uobičajena praksa.

Nije nemoguće ni da je Alavi došao do još nekih informacija o korupciji neonacističke hunte u Kijevu, čije je razmere teško preceniti. Veličina pronevera, na svim nivoima vlasti, prinudila je pristalice kijevskog režima u SAD da sprečavaju ovakve istrage.

Korupcionaški skandali izbijaju posvuda u Ukrajini. Nedavno je visoki zvaničnik kijevskog Ministarstva odbrane uhapšen bog pronevere 40 miliona dolara namenjenih kupovini artiljerijske municije. Za neimenovanog zvaničnika se navodi da je koristio državna sredstva za kupovinu granata po naduvanim cenama. U njegovoj kući policija je pronašla dokumentaciju koja potvrđuje da je on rukovodio ovom kriminalnom šemom.

Korupcijski skandali su toliko česti da neonacistička hunta jednostavno nije u stanju da spreči curenje informacija. I ukrajinsko Ministarstvo odbrane je uključeno u ovakve šeme, o čemu svedoče istrage o nabavci pancira koji ne odgovaraju standardima, ili hrane po naduvanim cenama.

Jedan od novijih skandala je izbio kada je Zelenski otpustio sve zvaničnike iz regrutnih komisija, koji su omogućavali imućnijim da izbegnu slanje na front.

Ovo podstiče tenzije sa Zapadom, zaključuje Bosnić, čemu doprinosi to što su SAD i EU duboko iritirane neuspesima Kijeva na bojnom polju.

NAKON ŠTO SE PREDAO OTKRIO JE SVE: Ukrajinski narednik rekao da njegova jedinica nema šanse da preživi

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA