Najnovije

RAKOVIĆ: Videli smo demonsko lice napadača na patrijarha Porfirija

Istoričar Aleksandar Raković govorio je na TV Tanjug o napadima na srpskog patrijarha Porfirija.

Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

Raković je kazao da ovakvi ekstremistički napadi na patrijarha Porfirija nisu ništa novo, jer je u Zagrebu 2016. već bio suočen s takvom agresijom mržnje TV Z1 kojoj je, zbog toga, hrvatsko regulatorno telo zabranilo emitovanje na tri dana.

Međutim, naglasio je Raković, sadašnji napadi na patrijarha Porfirija, preko nekih beogradskih medija, još su žešći od medijske agresije proustaških ekstremista.

Raković je posebno naglasio slučaj kada je, pre nekoliko dana, gost u potkastu portala jedne beogradske televizije vređao patrijarha Porfirija, psovao majku Crkvi, psovao panagiju (Bogorodicu, Hrista i Svetu trojicu), psovao popadije i patrijarhu psovao sestru.

Kada je o psovanju majki reč, Raković je podsetio da je pre samo mesec dana patrijarh Porfirije sahranio svoju majku.

Raković je rekao da bi gosta tog potkasta bilo najlakše okarakterisati kao primitivca i uličara, ali da nije reč samo o tome već se radi o demonskom licu napadača na patrijarha Porfirija.

Stoga je Raković upitao, kako da takvo vređanje žena – Bogorodice, patrijarhovih majke i sestre i popadija – nije izazvalo nikakvu reakciju kod ekstremistkinja koje su se, u ime „rodne ravnopravnosti“, oglašavale protiv srpskog patrijarha.

Kada je o tome reč, Raković je kazao da su napadačice na patrijarha Porfirija ignorisale činjenicu da je on u oktobru 2022. izričito rekao da su nasilnici nad ženama „kukavice i slabići“ i da je tada sasvim jasno govorio o afirmaciji ženskih prava.

Prema Rakoviću, u prethodnim nedeljama mogao se steći utisak kako poverenica za ravnopravnost Brankica Janković ima nameru, da u ime države, disciplinuje srpskog patrijarha i pokuša da ga spreči da iskazuje svoj stav o nasilju nad srpskim jezikom i društvom koje se sprovodi preko tzv. „rodne ravnopravnosti“.

Nasuprot tome, kazao je Raković, patrijarh Porfirije u svakom slučaju želi skladne i dobre odnose Srpske pravoslavne crkve i srpske države.

Upravo zbog toga je vrlo važno, podvukao je Raković, što je predsednik Aleksandar Vučić prekjuče izričito podržao patrijarha Porfirija jer je tako odagnao glasine da državne strukture hoće da „zapuše usta“ Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Raković je posebno podvukao da su prethodnih dana neke nezadovoljne žene, iz kojih je kuljala mržnja, bile prva linija napada na srpskog patrijarha, izvesno i sa namerom da se dovedu u pitanje muški autoriteti u našem društvu, da se poseje jabuka razdora između muškaraca i žene, pa i roditelja i dece, kako bi se razbio tradicionalni porodični poredak.

S tim u vezi, Raković je kazao da kao član Srpske pravoslavne crkve, koji ide na liturgiju i pričešćuje se, ima pravo da zatraži od svog eparhijskog arhijereja patrijarha Porfirija da formalizuje isključenje iz Crkve ljudi koji su se iz nje već samoisključili napadima i blaćenjem Srpske pravoslavne crkve, njenih visokodostojnika i vernog naroda.

Izvor: Borba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA