Najnovije

Šta se krije iza Kurtijevog targetiranja Srba sa severa Kosova kao "terorista"? (VIDEO)

To što tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti umesto da odgovori na zahteve SAD i EU za deeskalaciju situacije na severu Kosova prstom upire u Srbe kao glavne krivce za krizu, targetirajući ih čak imenom i prezimenom za skupštinskom govornicom kao "teroriste", rezultat je njegove frustracije zbog ogromnih pritisaka koje trpi od saveznika, ali i na unutrašnjem planu, ukazuju sagovornici Kosovo onlajn.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Ova taktika, dodaju, nije nova, jer Srbi na Kosovu već decenijama žive u atmosferi nesigurnosti i zastrašivanja, pretnji tajnim optužnicama i hapšenjima bez dokaza. 

Kurti je sada otišao i korak dalje, pa je javno izneo imena kosovskih Srba koje smatra odgovornima za dešavanja na severu, a posebno za incidente do kojih je došlo u Zvečanu 29. maja, tokom protesta protiv nasilnih akcija Prištine, upada kosovskih specijalaca u opštinske zgrade i nametanja nelegalnih albanskih gradonačelnika koj isu izabrani na izborima sa izlaznošću od samo 3,5 odsto i koje su Srbi bojkotovali.

Istoričar i analitičar Aleksandar Gudžić naveo je da je cilj kosovskog premijera Aljbina Kurtija da čitanjem spiskova zastraši Srbi, i dodao da on nema nikakvo pravo da crta metu nedužnim Srbima.

Gudžić je takav postupak Kurtija ocenio kao nervozu i frustraciju vlasti na Kosovu.

"U civilizovanim državama se to ne može. Jedino Aljbin Kurti može da čita spisak optuženih Srba u Skupštini. Sve što se dešava je znak nervoze i frustracije kosovske vlasti, jer će verovatno pasti sa vlasti, a nisu ispunili sve ono što su obećavali svojim biračima", naveo je Gudžić.

Kako je ocenio, Kurtiju su sukobi sa Srbima na Kosovu potrebni radi dokazivanja.

"Aljbin Kurti predstavlja najradikalniji deo kosovskog društva. NJemu su sukobi sa Srbima potrebni kako bi nadomestio neispunjena obećanja svojim biračima. On ima kompleks neučestvovanja u ratu 1999. godine i on želi da se dokaže sebi i svom biračkom telu", naveo je Gudžić.

Dodao je da optuživanje Srba traje već godinama.

"Što se tiče optužnica, to je jedan manir koji već godinama unazad traje, spisak tajnih optužnica podignutih protiv Srba ima samo jedan cilj, da zastraši Srbe i spreči one Srbe koji žele da se vrate na KiM da to i učine. Sličan manir i obrazac ponašanja decenijama unazad imala je i Hrvatska", rekao je Gudžić. 

Istakao je da Srbi sa strahom od novih hapšenja, maltretiranja i pogroma u neizvesnosti žive već 24 godine.

"Trenutni sukobi na severu, optužnice, hapšenja nisu ništa novo. Srb na KiM žive 24 godine sa saznanjem da im se može desiti pogrom. Martovski pogrom je pokazao Srbima šta im se može desiti, i od tada do danas oni žive sa saznanjem da mogu doživeti sudbinu Carigradskih Grka ili Anadolskih Jermena, a to je da u jednom talasu nasilja budu zbrisani sa prostora gde žive vekovima", kazao je Gudžić.

Ipak, optimista je da će Srbi na Kosovu dočekati i bolja vremena.

"Život će se nastaviti. Srbi će nastaviti da žive na Kosovu, ostaće tu i dočekaće neko bolje vreme i slobodu. Srbi su na Kosovu videli leđa mnogim imperijama, činovnicima i funkcionerima koji su ih ugnjetavali, pa će isto tako biti i sa aktuelnom političkom elitom u Prištini", zaključio je Gudžić.

Pravnik Milan Antonijević smatra da ovakvi postupci kosovskog premijera Aljbina Kurtija ne doprinose smirivanju sukoba i normalizaciji odnosa.

"Vidi se i da unutar kosovskog društva postoje razni glasovi, ima delova opozicije koji se protive targertiranju Srba. Stvara se osećaj kolektivne krivice Srba i to ne prvi put i to nije nešto što podržava međunarodna zajednica. Na takav način se život ne može vratiti u normalu jer postoji pravna nesigurnost, pogotovo kada je reč o tajnim optužnicama i to toliko godina nakon sukoba. Mislim da je to nešto što je namenjeno unutrašnjoj javnosti na Kosovu, a srpska zajednica u ovom trenutku najmanje što zaslužuje jeste ZSO, zaštitu prava, bezbednost i pravosuđe a ne targertiranje", kaže Antonijević.

Na pitanje mogu li Srbi sa Kosova da potraže zaštitu i kod suda u Strazburu, Antonijević navodi da u ovom trenutku to nije mehanizam koji stoji Srbima na raspolaganju.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA