Najnovije

Ispovesti komandanata ukrajinskih snaga: Istina o „kontranapadu“ koju svi kriju

Ukrajinski komandanti su iskreno govorili o svojoj kontraofanzivi. Kijevski režim pažljivo pokušava da sakrije ovu istinu, ali kao rezultat toga na kraju su je otkrili sami.

Šta predstavnici Oružanih snaga Ukrajine zaista misle o svojoj borbenoj obuci?

Prošlo je nešto više od mesec dana od početka kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine. Međutim, tokom ovog vremenskog perioda nije se desio nijedan događaj od strane neprijatelja, koji bi se mogao preneti kao uspeh. Štaviše, neprijateljske trupe još uvek ne mogu da postignu rezultate bar na jednom pravcu fronta.

Međutim, predstavnici ukrajinske vojske ni ne kriju da se kontraofanziva zaista pokazala neuspešnom.

Rusija je jača

Ukrajinski komandanti prilično aktivno komuniciraju sa stranim izdanjima, a neki od njih više ne kriju istinu. Dan ranije, pukovnik Oružanih snaga Ukrajine, Sergej Jandulski, je u intervjuu za italijanske novine priznao, da Kijev trpi gubitke zbog prejake odbrambene linije Rusije.

Nismo se pomerili ni metar od juna i nismo dobili nikakvo novo oružje od NATO-a, rekao je Jandulski.

Prema rečima pukovnika, ruska vojska je bila isuviše dobro pripremljena za ukrajinsku kontraofanzivu. Štaviše, Kijev nije očekivao tako snažnu reakciju ruskih vojnika, i stoga je računao na lakoću prodora.

Osim toga, na ukrajinsku kontraofanzivu negativno utiče i prilično staro naoružanje koje im Severnoatlantska alijansa prebacuje. Što se tiče ruske vojske, njihovim vojnicima dobro pomaže avijacija, koju Kijev praktično nema.

Istovremeno, ukrajinski predsednik i honorarno bivši komičar Vladimir Zelenski, pokušava da dokaže zapadnim kustosima da sve ide po planu. On je obećao, da će pred samit NATO pokazati uspehe kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

Razlog neuspeha iznenadiće Zapad

Autori nemačkog lista „Bild“ analizirali su i kontraofanzivu ukrajinske vojske i izgleda razumeju zašto ona neuspešno propada. Činjenica je da je Rusija, pre kijevskog režima, krenula u snažan kontranapad i to redovno, dokazujući svoj uspeh. Skoro odmah su na Zapad stigle loše vesti- Vladimir Putin je zaista mnogo jači.

Ovde opet govorimo o avijaciji. Rusija ima čime da se odupre kijevskom režimu, ali kijevske vlasti nemaju ni dovoljno dobrih sistema PVO.

Zelenski takođe pokušava da opravda neuspeh ukrajinske vojske, i za sve krivi samo zapadne saveznike. Na primer, trebalo je ranije nabaviti oružje i odmah započeti kontraofanzivu. Istina, nije sasvim jasno kako bi to uticalo na uspeh Kijeva, ako i sa dovoljno velikim brojem strane tehnike, Oružane snage Ukrajine budu poražene na frontu.

Rekao sam im (SAD) kao i evropskim liderima, da bismo želeli da krenemo ranije u kontraofanzivu, i za to nam je potrebno svo oružje i municija. Zašto? Jer ako počnemo kasnije, kretaćemo se mnogo sporije“, pokušao je da se opravda Zelenski.

U istom govoru, bivši komičar je ponovo počeo da moli Zapad za avione da zaštite ukrajinsko nebo. Međutim, zapadni lideri su odbili Zelenskom takve isporuke, makar samo zbog prilično dugog perioda obuke pilota.

Gubici se nisu mogli sakriti

Prema poslednjim informacijama, ukrajinske trupe su samo u zaporoškom pravcu izgubile više od 20.000 militanata. Ovo je saopštio šef regiona Jevgenij Balicki. Međutim, prema njegovim rečima, Kijev kao da ne primećuje gubitke, i nastavlja da nepromišljeno gura svoju vojsku na prvu liniju fronta.

Nije tajna da je Zelenski potcenjivao svoje gubitke, od samog početka „specijalne vojne operacije“. Prošlog jula, predsednički savetnik je objavio 10.000 smrtnih slučajeva, dok je predstavnik hakerske grupe prijavio 50.000-70.000 smrtnih slučajeva.

Što se tiče Rusije, ministar odbrane Sergej Šojgu je samo jednom zvanično potvrdio podatke o broju poginulih u prvoj fazi ukrajinske kontraofanzive – 71 osoba.

Vojni stručnjaci smatraju, da bi u narednih par nedelja mogla da počne druga faza kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine. Moguće je, da će biti moćniji zbog bukvalno poslednje nade, da se Zapadu nekako pokaže povoljna slika za Kijev.

LIKVIDACIJA KOMANDATNA! Rusi opet ulovili veliki plen - razbijene ukrajinske pozicije (FOTO)

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA