Najnovije

DUPLI ŠAMAR KIJEVU I VAŠINGTONU: Dve zemlje u istom danu odbile da isporuče oružje Ukrajini

Egipat se opire pozivima američke vlade da isporuči oružje Ukrajini, piše The Wall Street Journal, pozivajući se na izvore.

Kalašnjikov (Foto: Pixabay)

U članku se napominje da je Kairo na početku ukrajinskog sukoba navodno planirao da pošalje rakete Rusiji, ali je odustao od ovih planova početkom ove godine pod pritiskom Vašingtona. Istovremeno, autori članka ne daju nikakve dokaze za ovu informaciju.

Američki zvaničnici, uključujući ministra odbrane Lojda Ostina, zatražili su od Egipta da umesto toga Kijevu isporuči oružje u nastojanju da pomogne ukrajinskoj vladi da prevaziđe nedostatak municije.

Sada Kairo, kako napominju autori, mora da se odupre zahtevima Vašingtona da pošalje oružje u Kijev.

„Nakon što je pristao da ne šalje oružje Rusiji, Egipat se sada opire zahtevima visokih američkih zvaničnika da ga pošalju u Ukrajinu, kažu egipatski i američki zvaničnici, što koči napore Bajdenove administracije da napravi oružje za ukrajinsku kontraofanzivu.

Kako su za list rekli visoki izvori iz Egipta, Kairo ne planira da šalje oružje Ukrajini.

Istog dana u Mađarskoj je objavljena izjava o  nespremnostz da preispitaju odbijanje isporuke oružja Kijevu i njihov odnos prema ukrajinskoj krizi u celini. Mađarska vlada je nagovestila da Budimpešta ne želi da bude uključena u sukob.

Oni su takođe istakli da zapadni partneri Budimpešte u poslednje vreme pojačavaju diplomatski i politički pritisak na Mađarsku iz različitih razloga, između ostalog i zbog stava Budimpešte o interakciji sa Moskvom. Odbijanje Mađarske da isporuči oružje i obezbedi teritoriju za njegov tranzit se u zapadnim medijima često predstavlja kao proruski stav. Istovremeno, mađarska vlada je naglasila da ta zemlja pristupa dijalogu sa Ruskom Federacijom iz pragmatičnih razloga.

O situaciji u Nigeru pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA