Najnovije

Emil Vlajki: O vremenima kad vukovi postanu jaganjci

Mnogi se pitaju, zašto se ja, Hrvat po ocu i Jevrej po majci, toliko angažiram za Srbe. Kako i ne bih. Moj otac je bio priznati antifašistički borac, a dobar dio porodice moje majke je nestao u koncentracionim logorima diljem Evrope. Traumatiziran time, vidim Kosmet kao veliki koncentracioni logor gdje bespomoćni Srbi, kao nekada Jevreji, stradavaju decenijama, a nitko ne može ili ne želi da im pomogne. Ono što je za našu priču relevantno, sve je počelo u Kristalnoj Noći.

Piše: Emil Vlajki

Kristalna noć

Po Hitlerovoj naredbi 28. listopada 1938. godine više od 12.000 Jevreja poljskog porijekla, biva protjerano iz NJemačke.
Deportirani su u vlakovima do poljske granice, gdje su ih poljski graničari odbili primiti. Morali su čekati danima u teškim uvjetima prije nego što su im poljske vlasti odobrile ulazak.

U znak osvete sedamnaestogodišnji Herschel Grünspan, čiji su roditelji također bili deportirani, izvršio je 7. studenoga 1938. godine atentat na konzula njemačkoga veleposlanstva u Parizu. Nacistička je stranka taj događaj proglasila dijelom svjetske jevrejske urote i uzela kao povod za organiziranje pogroma. 

Te noći, oko sto Jevreja je bilo ubijeno, uništeno je i opljačkano oko 7.000 trgovina, oskvrnjena su mnogobrojna jevrejska groblja a preko 1.500 sinagoga je opljačkano i djelomično uništeno.

Banjska

Mislim, da vam je sada jasno zbog čega sam govorio o Kristalnoj Noći. Bio je to moment kada su se nacistički zločinci prikazali kao žrtve, a kada je jedan revoltirani Jevrej u nemoći, pokušao skrenuti pažnju svjetske javnosti na stradanje Jevreja u Hitlerovoj NJemačkoj.

Repriza toga se desila u Banjskoj, selu u okviru Zvečana na sjeveru Kosova. Stvar je u tome što Zapad, bukvalno i metaforički, želi uništiti Srbe. Na Kosmetu, to ostvaruje preko svog instrumenta Albanaca iskorištavajući njihove nacionalističke aspiracije. Po meni je najveći dio zločina koje su Albanci izvršili prema Srbima, iniciran, planiran i sproveden uz pomoć zapadnih mentora.

Na Kosmetu, Srbi, ubijani, pretučeni, zatvarani i demonizirani, bez ikakve istinske pomoći od strane srpskih vlasti i od bilo koga u svijetu, vjerojatno im je u očaju pukao film i odlučili su,kao i, nekad, Herschel Grùnspan da se potpuno sami, rekao bih amaterski, suprotstave svojim mučiteljima.

Rezultat je bio poguban za Srbe. Desila se nova Kristalna Noć, najstrašnija nakon pogroma 2004. godine, sa još nepoznatim brojem ubijenih Srba, gdje su Albanci i Zapad postali „žrtve“, branili se jadni, a Srbi „svirepi zločinci“.

Vidjet ćete što će se desiti. U zapadnim medijima, masovni zločini protiv Srba se neće ni spomenuti, ali će zbog ubijenog albanskog policajca, Srbi ponovo biti proglašeni bestijalnim genocidnim narodom.

Vučić i Rusi

Vučiću je oduvijek bilo jasno da se Srbija ne može vojno suprotstaviti NATO okupatorima na Kosmetu te da se tamošnjem srpskom narodu jedino može pomoći sa Rusima kao saveznicima. Dugo je oklijevao da zatraži pomoć, po njemu, ruskih „agresora“ na Ukrajinu. Ali je, nakon inspirativnog i revoltiranog antizapadnog obraćanja Generalnoj skupštini UN, i njemu pukao film, i to je konačno uradio.

Zapad je u potpunosti shvatio Vučićevu poruku. Prepao se. Istog časa je reagirao. NJegovi čelnici (kvinta) su se sastali. Rezultat: možda smjena Kurtija i, što je mnogo važnije, skorašnje formiranje famozne (briselske) Zajednice Srpskih Općina. Time se, naravno, suštinski ništa neće riješiti, ali će srpskom narodu na Kosmetu biti nešto bolje; barem neće trpjeti masovna ubojstva i zlostavljanja.

Pitanje svih pitanja: Zašto Srbije nije proglasila Kosmet okupiranom teritorijom?

Doviđenja do slijedeće Kristalne noći.

Više tekstova Emila Vlajkija pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA