Najnovije

NAGORNO-KARABAŠKA REPUBLIKA ZVANIČNO PRESTALA DA POSTOJI: Šta će biti dalje?

Predsednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah (NKR) Samvel Šahramanjan potpisao je dekret kojim se prestaje njeno postojanje, objavio je jermenski portal 24news.

Ilustracija: Pravda)

„Do 1. januara 2024. godine sve državne institucije i organizacije pod njihovom resornom potčinjenošću biće raspuštene, a Republika Nagorno-Karabah (Arcah) će prestati da postoji“, navodi se u tekstu dokumenta.

Pored toga, stanovništvo regiona, uključujući i ono van njegovih granica, pozvano je da prouči uslove reintegracije koje je izneo Baku kako bi doneli dalju odluku o mogućnosti ostanka u Karabahu. Napominje se da je uredba stupila na snagu nakon objavljivanja.

Vojna operacija Azerbejdžana primorala je Karabah na kapitulaciju

Vlasti NKR su 20. septembra kapitulirali pred Azerbejdžanom, koji je odlučio da sprovede vojnu operaciju u regionu. Zabeleženo je da će trupe Nagorno-Karabaha biti rasformirane i razoružane. Strane su uspele da postignu sporazum uzimajući u obzir apel predstavnika jermenskih stanovnika regiona, koji je primljen preko ruskog mirovnog kontingenta.

Baku je postavio niz uslova, uključujući napuštanje borbenih položaja od strane formacija Oružanih snaga Jermenije i potpuno razoružanje.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je objavilo početak lokalnih antiterorističkih mera na teritoriji Karabaha 19. septembra. Ciljevi operacije su bili neutralizacija vojne infrastrukture i vraćanje ustavnog poretka Azerbejdžana na toj teritoriji.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA