Najnovije

"Australija kupuje rakete za 60 miliona, a Priština za 75": Da li je nabavka DŽavelina novo zaoštravanje u regionu?

Stejt Department odobrio je moguću prodaju raketa DŽavelin Prištini za procenjenu vrednost od 75 miliona dolara. Agencija za bezbednosnu i odbrambenu saradnju SAD-a obavestila je Kongres o mogućoj prodaji, navodi se u saopštenju. Istaknuto je da će predložena prodaja "podržati ciljeve američke spoljne politike i nacionalne sigurnosti te poboljšati sigurnost evropskih partnera". O ovom potezu juče je ambasador SAD Kristofer Hil obavestio predsednika Srbije, koji je naveo da je to "veliko razočarenje za Srbiju", ali da će Beograd raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.

DŽavelin (Foto: US Army)

Kako je Euronews Srbija već pisao, FGM-148 DŽavelin je laki prenosni protivoklopni sistem. Na sajtu proizvođača "Lokid Martina" se navodi da se rakete ispaljuju s ramena i da se automatski navode do mete nakon lansiranja. To dozvoljava onome ko ispaljuje raketu da nađe zaklon i da izbegne protivudar. Odmah nakon ispaljivanja, lanser može da se ponovo napuni i spreman je ispaljivanje nove rakete.

Značajno je to što rakete napadaju metu odozgo, što znači da DŽavelin nadleće svoju metu zbog bolje vidljivosti, a zatim udara u mesto gde je oklop najslabiji. Da bi ispalio raketu, onaj ko je lansira jednostavno određuje metu kursorom. Zbog svog dizajna, sistem DŽavelin može da se koristi iz unutrašnjosti objekata ili bunkera.

"Dve osnovne prednosti DŽavelina"

U fokus javnosti rakete DŽavelin su stigle kada je počela ruska invazija na Ukrajinu. Autor emisije Dozvolite na RTS-u Goran Janićević je rekao za Euronews Srbija da taj sistem ima dve osnovne prednosti.

"Prva je prilično mala masa. Kompletan sistem sa raketom teži nešto više od 20 kilograma, tako da čak i jedan malo snažniji vojnik može da ga postavi na položaj i deluje po cilju. Druga velika prednost DŽavelina je u tome što pogađa cilj napadom odozgo, odnosno tamo gde su tenkovi i druga oklopna vozila najslabiji. Na početku rata u Urkajini, čak i pre početka rata, mogli su se videti ruski tenkovi sa bukvalno nadstrešicama koje su bile namenjene zaštiti od napada DŽavelina. Međutim, one nisu mnogo pomogle. DŽavelin je izuzetno precizno i pametno oružje. To je zaista vrhunska tehnologija, i veliki broj ruskih tenkova je uništen ovim projektilima”, rekao je Janićević i nastavio:

“Zanimljivo je, pre početka rata u Ukrajini, Amerika i Britanija su poslali Ukrajini oko 5.000 projektila. Desilo se da su u nekoliko dana Urkajinci na ruske tenkove i oklopna vozila i kamione ispaljivali do 500 projektila dnevno. Ako se uporedi broj ispaljenih DŽavelina, i tvrdnja Amerikanaca da je on bio prezican u 90 odsto slučajeva, i kada vidimo koliki je broj uništenih ruskih tenkova na početku rata, može se zaključiti da su Ukrajinci gađali DŽavelinima bukvalno sve što se kreće, a nisu ljudi.

Da li je reč o novom zaoštravanju u regionu?

Vašington je prekjuče saopštio da prodaja 246 raketa DŽevelin i prateće opreme po procenjenoj ceni od 75 miliona dolara Prištini neće promeniti osnovni vojni balans u regionu. Janićević navodi da će vlasti u Prištini, ako dođe do isporuke, imati na raspolaganju 246 projektila i 24 komando-lansirne jedinice. Ističe i da te rakete daju jednu novu sposobnost Prištini i da to svakako predstavlja zaoštravanje u regionu, naročito imajući u vidu i neke ranije nabavke oružja. 

"Oni su sredinom ove godine na vežbi Branilac Evrope prikazali javnosti turski protivoklopni sistem OMTAS koji ima slične karakteristike. On ima domet četiri kilometra. Kao i DŽavelin može da uništi sve savremene tenkove. Ta vežba je poznata po tome što su zbog incidenata na severu Kosova, tzv. Kosovske bezbednosne snage izbačene sa te vežbe. To je bio korak unazad u američko-prištinskim odnosima. Međutim, oni su kupili turske rakete. Nabavljeni su i Bajraktari (dronovi). To nije toliko u nekom ofanzivnom smislu značajno oružje, oni jesu medijski popularni, ali ne predstavljaju neko dramatično povećanje operativnihi sposobnosti. Međutim, turske rakete OMTAS i nabavka DŽavelina jeste jedna nova sposobnost", ističe autor emisije Dozvolite.  

Kaže da veći broj evropskih zemalja i članica NATO nema DŽaveline, a da prioritet u proizvodnji imaju kapaciteti vojske SAD, a zatim Ukrajine, pa tek onda dolaze zemlje na istočnom krilu NATO. Dodaje i da količina od 246 raketa zabrinjava, kao i iznos od 75 miliona dolara.  

"Hrvatska je u budžetu za 2023. godinu opredelila 25 miliona evra za DŽaveline, znači skoro triput manje. Australija je prošle godine kupila rakete za 60 miliona dolara. Ako Australija kao velika zemlja kupuje za 60 miliona, zašto se za Prištinu nabavlja nešto što košta 75 miliona dolara i ima veoma veliku vatrenu moć?", upitao je Janićević. 

Međutim, kako kaže, kada se govori o DŽavelinima, "zec je još u šumi", i proći će meseci, ako ne i godine dok to naoružanje ne dođe u posed vlasti u Prištini.  

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Priština ima najbrže rastući budžet za vojsku i policiju, koje ne bi smele da postoje prema međunarodnom javnom pravu. U poslednje četiri godine, taj budžet je porastao preko dva puta, a takozvane Kosovske snage bezbednosti, kako je rekao, se transformišu pod mentorstvom SAD, a treba da dostignu broj od 5.500 pripadnika.

Izvor: Juronjuz Srbija

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA