Najnovije

''Srpstvo će i nadalje u Crnoj Gori igrati presing, a tzv. crnogorska nacija će se panično braniti u svom šesnaestercu''

Crna Gora (Foto: Jutjub)

Piše: Aleksandar Raković

Srpski narod je jedinstven i nedeljiv. Granice koje su postavljene između Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore su veštačke i uvedene su nasilnim putem. Isto tako, veštačka je i granica između Republike Srbije i Republike Makedonije.

Te nametnute granice treba za sada isključivo smatrati administrativnim linijama, sasvim privremenim, jer u bliskoj budućnosti neće više biti barijera između srpskih zemalja.

Republika Srbija se tokom 2023. suočavala sa pritiscima Zapada na Kosovu i Metohiji. Albanski teroristi su čak u Banjskoj izazvali vojni sukob lokalnih razmera. Zvanična Priština će za sudar sa Srbima imati svaku podršku zapadnih struktura na Kosovu i Metohiji.

Pored tog vojnog intervencionizma koji se odvija na severu Kosova i Metohije kao i drugde, u isto vreme Srpska pravoslavna crkva suočava se sa religijskim intervencionizmom albanskih separatista.

Krajem 2023. već dve srpske crkve su se našle na udaru albanskih napadača koji imaju nameru da ih fizički prisvoje i prikažu kao albansku baštinu na Kosovu i Metohiji. Izvesno, taj novi agresivni proces inicirala je zvanična Priština i bojazan je da je to početak.

Nije lako dati odgovor na pitanje kako Republika Srbija i Srpska pravoslavna crkva mogu da zaštite srpske svetinje na Kosovu i Metohiji, ukoliko ova albanska agresija eskalira.

Kada je reč o Republici Srpskoj, nastavlja se nasilje tzv. visokog predstavnika i zapadnih ambasada na rukovodstvo u Banjaluci. Uvedene su nove američke sankcije rukovodstvu Republike Srpske, zbog toga što Republika Srpska štiti svoj integritet i celovitost.

Već je najavljeno da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost u slučaju da tzv. visoki predstavnik nametne zakon kojim bi se oduzela imovina Republike Srpske. No, nezavisnost Republike Srpske može biti samo privremeno rešenje, vrlo kratkotrajno, do ujedinjenja sa Srbijom.

Najbolje bi bilo ukoliko bi se Bosna i Hercegovina razdružila po češko-slovačkom modelu, a Republika Srpska se prema krimskom scenariju automatski prisajedinila Republici Srbiji.

U Crnoj Gori je završen popis stanovništva. Prema prvim ali pouzdanim informacijama, srpska nacija i tzv. crnogorska nacija su skoro izjednačene. Pritom, srpskim jezikom kao maternjim govori natpolovična većina građana Crne Gore.

Nije dobro što Crna Gora postaje nova Lika, sa stanovništvom istog porekla, iz istih porodica, ali sve jasnije podeljenog po identitetskim linijama. Ostatak dualista kojima je srpski jezik maternji u narednim godinama će se logično vratiti srpskom nacionalnom identitetu.

S tim u vezi, otvara se realna mogućnost da na popisu 2031. srpska nacija u Crnoj Gori ostvari natpolovičnu većinu, a tzv. crnogorska nacija se svede na oko četvrtine ukupne populacije Crne Gore.

Srpstvo će i nadalje u Crnoj Gori igrati presing, a tzv. crnogorska nacija će se panično braniti u svom šesnaestercu, bez posebne šanse da sačuva gol. Jer, oko 100.000 pripadnika tzv. crnogorske nacije koja govori tzv. crnogorskim jezikom, okruženo je sa 7.5 miliona Srba.

Što se tiče 2023. možemo biti zadovoljni kohezijom srpskog naroda. Bilo je i jezivih događaja koje ostavljamo za nama, ali iz tih izazova izlazimo jači i s poukama kako da se u 2024. nemili događaji ne ponove.

Pravedno rešenje je da Republika Srbija, Republika Srpska i Crna Gora stvore jedinstvenu srpsku državu. Cilj treba da bude NJegoševa „sva Srbija od Dunava do mora“ (Gorski vijenac, Beč 1847, strana 3).

Izvor: Borba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA