Najnovije

NAROD U SRPSKOJ JE SPREMAN: Neka „matica“ i „majka“ brane svoje potpise na „Dejtonu“

Ako ćemo pošteno, Dejtonski sporazum kao rešenje za BiH potekao je iz Sarajeva. Ustavi i teritorijalna podele Švacarske, a posebno Belgije bili su omiljeno štivo svih stranaka i lideri ne samo nacionalnih stranaka, nosali su ih pod miškom. Čitalo se i poredilo sa situacijom u BiH, raspravljalo o poziciji pripadnika malih manjina koje će se naći na prostorima izvan svojih nacionalnih kantona, o humanom preseljavanju zamenom kuća i stanova

Republika Srpska (Foto: Jutjub)

Piše: Nenad Kecmanović

„O’Brajen je bio sitno piskaralo u Stejt departmentu, koji je hvatao bilješke na važnim sastancima i onda na čisto prepisivao ono šta su političari dogovarali“- odbrusio je Dodik pomoćniku državnog sekretara SAD.

Povod je bila O’Brajanova negativna reakcija na početne rezultate dogovora nacionalnih lidera u BiH u Latašima, a bez inostranih posrednika, što je za protektorat bilo nedopustivo.

Dodika je posebno naljutila O’Brajanova tvrdnja da je on sam, lično participirao u izradi Dejtonskog sporazuma, kao pravni ekspert.

Istina je da je donedavno slovilo da je tvorac Dejtona Ričard Holbruk, a O’Brajana niko nije ni spominjao, ali čovjek je u međuvremenu napredovao, pa je, kako to često biva, i autobiografiju retuširao u skladu sa aktuelnim statusom.

Realno gledajući, radilo se o suviše važnom poslu da bi dopao i samog Holbruka, tek relativno dobro pozicioniranog činovnika Stejt departmenta.

Spoljnu politiku vodi predsjednik, a takve odluke donosi u Ovalnom kabinetu u konsultaciji sa potpredsjednikom, državnim sekretarom, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost, šefom CIA, komandantom Generalštaba i ponekim još izvan kruga koji tu formacijski pripada. Oni dogovaraju idejna rješenja, koje se onda naniže razrađuju i ponovo vraćaju.

„Najveći spoljnopolitički uspjeh SAD u poslijeratnoj istoriji“ vezan je naravno prije svih za Bila Klintona i poslužio mu je kao veliki poen za drugi predsjednički mandat.

Zatim, na bombardovanje srpskih položaja neformalno su uticale Hilari i Medlin, a to je opet bio uvod u Dejton jer je trebalo obezbjediti podjelu entitetskih teritorija 51:49, što je dogovoreno u Ženevi u formatu Kontakt-grupe i nije bilo moguće bez učešća brojnih aktera.

Holbruk je bio prije svega vješt i efikasan pregovarač čija funkcija nije bila da kreira rješenja nego da lokalne aktere ubjedi da ih prihvate, da odstupe od svojih stavova, da naprave kompromise, a on je bio spreman da priprjeti, da ucjeni, da obmane.

Dalje, u kreiranju finalne verzije Dejtona itekako su učestvovali i Milošević, Tuđman i Izetbegović i njihovi saputnici Haris Silajdžić, Koljević i Krajišnik, Krešimir Zubak.

Koji đavo bi inače nekoliko nedjelja sjedili i pregovrali, pisali, brisali, prepravljali.

Mnoga inicijalna rješenja su izmjenjena, poput, statusa Sarajevo, koje je na ulaznom papiru bilo predloženo kao distrikt, rješenje za Brčko je ostavljeno otvoreno za naknadnu arbitražu.

Najzad, Dejtonski sporazum je zapravo bio plagijat Kutiljerovog plana kome je kao jaje jajetu sličan, tako da ga je Izetbegović dva puta potpisao, a u međuvremenu jednom povukao potpis.

Moglo bi se tako reći da je pravi autor Dejtonskog sporazuma Žoze Kutiljero, iako se taj plan često imenuje kao Karington–Kutiljerov, jer je bio dio šireg aranžmana za Jugoslaviju u cjelini, koji je pakovan pod rukovodstvom lorda Karingtona.

Ne bi bilo fer prećutati ni koautorstvo i Vensa, Ovena i starog Stoltenberga, koji su svi redom, uključiv i Kutiljera i Karingtona, naknadno posvjedočili da su SAD tokom rata preko Izetbegovića sabotirale sve evropske incijative.

Svaki od tih planova sadržavao je nekoliko ključnih principa: teritorijalno-etnička podjela, visoka politička autonomija dijelova, minimalne nadležnosti centralne vlasti, što je sve sadržano u Dejtonskom sporazumu.

Ako ćemo pošteno, Dejtonski sporazum kao rješenje za BiH potekao je iz Sarajeva. Ustavi i teritorijalna podjele Švajcarske, a posebno Belgije bili su omiljeno štivo svih stranaka i lideri ne samo nacionalnih stranaka, nosali su ih pod miškom. Čitalo se i poredilo sa situacijom u BiH, raspravljalo o poziciji pripadnika malih manjina koje će se naći na prostorima izvan svojih nacionalnih kantona, o humanom preseljavanju zamjenom kuća i stanova.

Inspiracija su bile i knjige Arenta Lajpharta, teoretičara demokratskih konsocijacija kako je on krstio političke sisteme u Švajcarskoj, Belgiji Holandiji.

Ovaj Amerikanac holandskog porijekla to nije smislio u profesorskom kabinetu nego inspirisan iskustvom zemlje svog porijekla. Napisao je, pored ostalog, da „katolici i protestanti u Holandiji žive toliko u svemu podijeljeni u istoj državi da se jedino susreću na ulici i u vojsci“. Pa je, eto, i on koautor.

Hvalisanjem da je u stvari on pisao Dejtonski sporazum, DŽejms O’Brajen, možda i nije toliko htio da se napravi važan, koliko da Srbima, koji 30 godina brane Dejton dok ga SAD ruše, poruči: „Valjda ja kao autor znam bolje nego vi šta sam napisao“.

Time doduše sebe dovodi u nepriliku, jer su upravo iz SAD svojevremeno saopštile da „nije važno slovo nego duh Dejtona“, a iz EU – da je BiH iz dejtonske faze prešla u evropsku fazu.

Ako saberemo, kolektivni Zapad smatra da odredbe Sporazuma ne treba čitati doslovno, a i suština mu je već prevaziđena.

O’Brajan se kao pravni saradnik na projektu bavio efemernim anahronizom.

Ni rješenje za BiH, potpisano od domaće trojke, te međunarodno garantovano od predsjednika i premijera velikih sila, nije potpisano u Dejtonu, nego u Parizu, ali sporazum svi zovu Dejtonski.

Analogno, ni Holbruk nije bio autor Dejtonskog sporazuma, ali će ostati zapamćen kao njegovo djelo, iako nije bio kreator Dejtona, nego glavni pregovarač što je bio teži i važniji posao od pisanja osnovnog teksta i 10 aneksa.

Bilo je važno da Sporazum bude američki, da bude kreiran u SAD, da glavni autor bude Amerikanac, da Amerika uvijek i u svemu bude glavna. A onda spektakularan premet preko glave!

Ni godinu dana pošto je slavlje zbog „najvećeg međunarodno-političkog uspjeha SAD poslije Drugog svjetskog rata“ i Klintonovog drugog predsjedničkog manadata okončano, počelo je sistematsko potkopavanje Dejtonskog sporazuma.

„Donio je mir ali ne i političko rješenje“, „nefunkcionalan i preskup“, „Bonska ovlašćenja v.p.“, „Neophodne ustavne reforme“, „Nije važno slovo nego duh“, itd. U jedan mah su čak lansirali priču da je original Sporazuma izgubljen kako bi mogli da izmišljaju šta u njemu piše.

Najzad, ispostavilo se da je sam Holbruk šapnuo Izetbegoviću na uho da potpiše, a da će docnijom revizijom Dejtona biti ukinuta RS.

Hilari Klinton je kao Obamina državna sekretarka i kasnije godinama apelovala da se „SAD vrate nezavršenim poslovima u Bosni“. U Sarajevu su sekundirali da je „Dejton ludačka košulja za Bošnjake“.

Ko je na kraju zaslužan da Dejtonski sporazum odavno nije zaboravljen kao mrtvo slovo na papiru do koga niko ne drži?

Iako ga nije ni pravio, ni potpisivao, ni garantovao, Dodik je gotovo jedini koji, uprkos svima njima, decenijama hrabro i vješto brani ovu obmanu zbog koje su se Amerikanci ugrizli za jezik.

Podrška Srbije podrazumijeva se i kada nije baš izričita, ali maligni Lavrov u svakoj prilici ponavlja: „Dejtonski sporazum i Rezolucija 1244“.

Ona „ukradena ukrajinska ikona“ trebalo je da bude Dodikov mito Lavrovu i osnova prijave Interpolu zbog korupcije. „Crvena potjernica zbog udruženog kriminalnog poduhvata!“

Potom im je Dodik ponudio alternativu: (izvorni) Dejton ili mirni razlaz, pa su mu poslali lažnog v.p. da ga izvede pred sud i Srpskoj uzme rijeke, šume, zemljište i ostala javna dobra.

Zaboravili su da pored vode i zemlje Srbima oduzmu i vazduh. A onda je stigao koautor O’Brajan i dao „autentično“ tumačenje Dejtona: „SAD podržavaju Šmita, javna imovina Srpske pripada BiH, stranci ostaju u Ustavnom sudu“.

Prećutao je da je „nezavisnom“ Sudu BiH izdiktirao presudu za Dodika o zabrani političkog djelovanja.

Vučić je to sažeto opisao: „Pravosudni cirkus u Sarajevu“, ali šta ćemo ako cirkuske zvjeri podivljaju, iskoče iz kaveza i nasrnu na ukrotitelja?

Narod u Srpskoj se izjasnio već povodom prvog ročišta. Neka se „matica“ i „majka“ pripreme da brane svoje potpise na Dejtonskom sporazumu, jer u Sarajevu žure sa presudom: uhapsili su predsjednika suda, sudije bježe u prevremene penzije, sada su našli nepristrasnu sudinicu Muslimanku koja se oružjem borila protiv Srpske.

Izvor: Sve o Srpskoj

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA