Najnovije

Srpski grobovi govore o srpskoj slavi! (VIDEO)

Srpska je vojska pobedama na Kajmakčalanu, otvorila put brzom oslobođenju srpkih zemalja tokom Velikog rata. Udruženje za čuvanje i I negovanje srpske baštine “Kajmakčlan” postoji od 2015. godine. Članovi na čelu sa Stanojem Stojkovićem obilaze srpske grobove u Severnoj Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj i čiste od korova i zaborava, kojem je naš narod sklon.

Stanoje Stojković. (Foto: Jutjub)

O značaju ove bitke gospodin Stojković kaže :

-Kajmakčan je najviši vrh planine Nidže, koja se prostire od istoka do zapada . Vrhovi i masive planine su strategijski držali Bugari . Južna strana odakle je dolazila srpska vojska, bila je gola bez šume, pa su Bugari imali odličan pregled terena, tako da je srpska vojska sa velikim naporima osvojila Kajmakčalan. Borba je trajala 18 dana , vrh padao u ruke čas Bugara , čas Srba, objašnjava Stojković.

Presudnan uticaj sa pobedu srpske vojske je imo Vojvoda Vuk sa svojim četama i Drinska divizija. Bugari su vrh Kajmačalan nazvali Borisovgrad po prestolonasledniku caru Borisu i smatrali ga neosvojivim . Tako se srpska zastava se zavijorila Kajmakčalanu 30. septembra 1916 godine na Kajmakčalana je u toku borbe formiralo 12 grobalja, poginulo je blizu 600 srpskih junaka. Posle rata su kosti i tela koja su prepoznata, ekshumirana i prebačena u Zejltilnik, a ostale kosti su smeštene u kosturnica koja se nalazi na vrhu planine, objašnava sagovornik.

Stanoje Stajković je prvi put 2009. godine otišao da obiđe srpska groblja u Severnoj Makedoniji. Članovi Udruženja čiste i održavaju groblja koja se nalaze u zabačenim mestima: u selu Skočivir je bilo sahranjeno 300 poginulih srpskih junaka. Zatim obilaze groblja u selu Dobroveni, gde je ostalo 20-tak grobova, u selu Bač je sahranjeno 105 ratnika, u selu Živojno postoje tri lokacije gde su srpski grobovi , zatim selo Budimirci gde je sahranjen 41 srpski ratnik, pa selo Petalino oko 65 srpskih ratnika, sela Grunište i Orahovo .

- Naša je namera da obnovimo spomenike srpskih heroja posebno mesto Gruniški vis , gde je poginuo Vojvoda Vuk, markirao sam farbom kompletnu stazu do ploče gde se nalazi spomenik. Čistili smo i groblje Sedmog puka na mesto Trnova Studena voda, gde je sahranjeno 137 srpskih vojnika, objašava predsednik udruženja “Kajmakčan” i dodaje

– Kolski put do Kajmakčalana postoji ali je trenutno u lošem stanju. Može da se dođe džipovima koje voze lokalni lovci. Od Skočivira do Kajmakčalana ima 30 kilometara. Prve godine smo boravili u letnjoj karauli kod Skočivira, ali nije adekvatan smeštaj. U blizini se nalazi lep manastirski konak “Svetih Arhangela” sa pet soba, gde ima po četri kreveta sa velikom trpezarijom za odmor. Konak je finansirala srpska dijaspora iz Australije – naglašava Stojković.

Srpska groblje i spomenici postoje u Bitolju, Prilepa i Ohridu. Selo Bač u okolini Bitolja je bila tada zgrada Vrhovne komanda srpske vojske. Ta zgrada je do 30-tih godina prošlog veka je bila Muzej, sada je to ruina , koja je očišćenja tokom akcije udruženja “Kajmakčalan” od smeća. Trenutno zgrada nema vrata, prozore ni krov.

- Na visoravni Dobro polje koja se nalazi na 1750 metara nadomorske visine, gde se odigrala presudna bitka za oslobođenje Srbije. Ofanziva je počela 1. septembra 1918. godine. Bugari su imali osmatranice na planinama Soko i Veternik . Stosedamdeseta kolonijlana francuska divizija je probila bugarske snage na Dobro polju, a na Veterniku Šumadijska divizija. I tako je probijen Solunsku front, veli Stanoje Stojković.
Srpska groblja u Grčkoj su eskuhumirana i prebačena na spomen obeležje Zejtilnlik . Međutim postoje lokaliteti gde su spomenici srpskim vojncima: Vodena, Banjica, Gorničevo, Donji i Gornji Požar.

Moskva raspolaže premoćnim oružjem, raketa sposobna da razvali svakog neprijatelja! Više o tome OVDE.

Izvor: helmcast.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA