Najnovije

ADVOKATI PODNELI ZAHTEV SUDU: Preispitati odluku o ukidanju dinara na KiM

Još nije donet zakon koji reguliše valutu koja će biti u opticaju, a postoji i uredba Unmika koja je na snazi od 1999. godine koja reguliše da je dinar valuta koja je prihvatljiva, kaže advokat Vasilije Arsić.

Advokat Vasilije Arsić saopštio je da je sa kolegama podneo zahtev ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana 35 Uredbe Centralne banke takozvanog Kosova o zabrani prometa dinara u platnom prometu na Kosovu i Metohiji.

"Smatram da je ta Uredba protivzakonita i protivustavna jer Centralna banka nema mandat da donosi te vrste odluke zato što se valuta u skladu sa ustavom Kosova reguliše zakonom. Na Kosovu još nije donet zakon koji reguliše valutu koja će biti u opticaju, a pritom postoji Uredba Unmika koja je još uvek na snazi od 1999. godine koja reguliše da je dinar valuta koja je prihvatljiva i koja funkcioniše u platnom prometu uz neke nadoknade", rekao je Arsić za "Kosovo onlajn".

On je istakao da je član 35 Uredbe CBK ugrozio osnovna ljudska prava Ustavom zagarantovana srpskoj zajednici – "tom uredbom je povređeno pravo na život, pravo na dostojanstvo, pravo na imovinu".

"LJudi koji ostvaruju primanja iz centralne Srbije ne mogu da ostvare pravo na život zato što nemaju sredstva za život. Ne mogu da ostvare pravo na imovinu koju su stekli na osnovu plata i penzija. U skladu sa tim, smatramo da su povređena osnovna ljudska prava zagarantovana Ustavom i tražimo da Ustavni sud, član 35 te pomenute Uredbe poništi, a u međuvremenu smo tražili privremenu meru, dok ne bude doneta odluka Ustavnog suda o oceni ustavnosti te uredbe, da se dinar kao platežno sredstvo dozvoli na Kosovu u upotrebi", objasnio je Arsić.

NJegov kolega, advokat Dragutin Nenezić, koji je takođe jedan od podnosioca zahteva, izjavio je za da se sada čekaju dalji koraci suda.

"Sad čekamo presudu. Očekujemo da Ustavni sud stavi van snage Uredbu, posebno član 35 koji je za Srbe problematičan. Verujem da ćemo odgovor na zahtev ili predlog za privremenu meru dobiti u što kraćem vremenskom intervalu, ali za ostalo je potrebno više vremena. Sve će ići svojim proceduralnim tokom, potrebno je vreme da sve uđe u sudski tok. Zvaće nas na ročišta i obaveštavati o daljim koracima. Ustavni sud je jedini nadležan za to", kazao je Nenezić.

PUTIN O AVDEJEVKI: To nije bilo povlačenje već bekstvo

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA