Najnovije

OSMANI U RATNOM TONU: Radimo prema Briselskom sporazumu - naše snage spremne za svaki napad!

„2013 potpisan je međunarodni sporazum između Kosova i Srbije, koji je ratifikovan u parlamentu i potpisan od tadašnjih premijera Kosova i Srbije. Ovaj sporazum obavezuje Srbiju da od tada ukine sve svoje nelegalne ili paralelne strukture na Kosovu“, rekla je danas Vjosa Osmani, predsednica lažne države Kosovo.

Ona je danas u svom kabinetu dočekala i ugostila nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa, sa kojim je razgovarala o svim aktuelnim dešavanjima na Kosovu.

Osmanijeva, prema pisanju lokalnih prištinskih medija, rekla je da su odbrambene snage Kosova u saradnji sa svojim saveznicima spremne za svaki eventualni napad, navodeći da “Srbija neće uspeti u svojim namerama”.

Osmani je na konferenciji za novinare posebno istakla odnos Kosova i Nemačke.

Kosovo se, rekla je ona, pokazalo kao partner Nemačke i članica NATO-a, a Nemačkoj je potrebno Kosovo da bi obezbedila svoj suverenitet.

„Naša vojna saradnja je dinamična i evoluirajuća, uključujući vredan doprinos podršci Kosovskim bezbednosnim snagama...Kosovo je posvećeno izgradnji svoje vojske po visokim standardima NATO-a, moderne, spremne snage za odbranu naše zemlje. i doprinos raznim mirovnim snagama, misijama širom sveta. Kosovo se pokazalo kao posvećen partner Nemačkoj“.

A jasna podrška njihovom "naporu za mir, stabilnost i bezbednost u našem regionu" je povećanje trupa KFOR-a na Kosovu.

„Poruka Srbiji je jasna, njihovo vojno i policijsko prisustvo je zauvek okončano na Kosovu u junu 1999. godine.

Strana koja osporava integritet Kosova i vrši akte agresije, kaže ova predsednica, je Srbija, odnosno srpska politika, a pokušaj podrivanja mira je, kako je rekla, događaj u Banjskoj 24. septembra.

„Napad 24. septembra bio je pokušaj podrivanja mira ne samo na Kosovu, već i na Balkanu. Srbija i njene institucije stoje iza terorističkog napada, od organizacije do snabdevanja...”, rekla je ona, preneli su mediji detalji sa ove konferencije.

Ona je i danas optužila Srbiju da je „švercovala oružje i vozila na Kosovo pre 24. septembra”.

„Mesecima pre napada Srbija je ilegalnim putevima uspevala da prokrijumčari vojnu opremu, čak i oklopna vozila. Bilo je slučajeva da su zloupotrebljavali ime KFOR, stavljajući ih na oklopna vozila da bi ih uvezli na Kosovo. Zloupotrebili su nemačku zastavu, dovodeći u opasnost ne samo Kosovo, već i Nemačku. Moramo da ojačamo i odbranimo granicu kako bismo sprečili širenje oružja”.

Ona je navela i zatvaranje Privremenih organa opština na Kosovu koje funkcionišu po srpskom sistemu.

Ona je istakla da je reč o obavezi koja proizilazi iz sporazuma Prištine i Beograda potpisanog 2013. godine.

Iako je to obaveza, kaže, Srbija nije preduzela mere protiv tih institucija, već ih je ojačala.

„2013 potpisan je međunarodni sporazum između Kosova i Srbije, koji je ratifikovan u parlamentu i potpisan od tadašnjih premijera Kosova i Srbije. Ovaj sporazum je obavezao Srbiju da od tada ukine sve svoje nelegalne ili paralelne strukture na Kosovu, a Srbija ne samo da nije preduzela mere, već je ojačala strukture. Pretvorili su se u bande koje organizuju terorističke napade na Republiku Kosovo. Kosovo ima ustavnu obavezu koja proističe iz Briselskih sporazuma i zakonsku obavezu da ne dozvoli ovim strukturama da funkcionišu”.

„Ilegalne strukture na Kosovu nemaju pravo da postoje na Kosovu od 1999. godine, kada je prestalo prisustvo srpskih institucija na Kosovu“, dodala je Osmani.

Pročitajte OVDE šta je rekao Pistorijus u Prištini

Izvor: Pravda / KosSev

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA