Najnovije

SUMANUTE IDEJE „VELIKOG GENIJA“: Projekat „belih slonova“ i metro gde nema ni vukova! (VIDEO)

Sumanuto je što se neko dosetio da javnim preduzećima prepusti pravo da se zadužuju. Dati nekom direktoru ovlašćenja da se zadužuje na stranom tržištu, a ta firma je u vlasništvu države, to je nenormalno i to nije slučajno. To je vrsta koruptivnog modela, ali i zlonamerni plan da se takvo preduzeće tom i drugim metodama obezvređuje, izjavio je ekonomista profesor Ivan Pajović, gostujući na kanalu Pravi odgovor.

Ivan Pajović (Foto: Jutjub)

Cilj je, kako je rekao, da kada dođe takozvani strani investitor, za njega to bude daleko povoljnije. Govoreći o najavi potrošnje 18 milijardi evra za projekat EKSPO 2027, kazao je da u ekonomskoj teoriji postoji naziv „projekat belih slonova“, a to su, kako je objasnio, investicije u koje se ulaže ogroman novac, a praktično ne služe ničemu.

- Šta se to gradi kod Surčina, i zašto tamo? Sajamski kompleks, Nacionalni stadion, a sve to Beograd već ima. Dakle, Beograd to sve ima, i sada se neki veliki „genije“ javio da gradi nešto što već postoji – konstatovao je.

Takođe, osudio je ideju da se gradi linija metroa na trasi gde „nema ni vukova“. Na pitanje koliko ćemo se još zadužiti, rekao je da je to misterija.

Govoreći o idejama da se zabrani ljudima da sami gaje u baštama neke poljoprivredne proizvode, kazao je da to već postoji.

- Bio sam pre par godina sa prijateljem u Danskoj kod njegove majke i sestre, koji žive na obodu jednog gradića u kući u blizini lovišta, tamo šetaju fazani i nigde nijedne kuće nema u blizini. Žena je htela da napravi kokošinjac i posadi baštu, za šta je morala da traži dozvolu opštine. Rekli su joj može samo četiri kokoške i bez pevca, da ne uznemirava komšije. Ona je rekla da u okolini nema nikoga, rekli su: „Takav je propis“. Čemu služe četiri kokoške? Ničemu. Za baštu su rekli može samo u drvene kutije, a ništa ne sme u tlo. Zašto? Da ne bi zagađivala zemljište – ispričao je Pajović.

On je govorio i o „ugljeničnom otisku“, iako nije reč o ugljeniku, već ugljen dioksidu koje biljke prerađuju, ali agenda želi narativ o ugljeniku. Takođe je govorio o izbacivanju dinara sa Kosova i Metohije, zatim Ziđinu, Rio Tintu i Blekroku, a opširnije pogledajte u emisiji na kanalu Pravi odgovor.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA