Najnovije

UNAKAZILA ŠOLCA U BUNDESTAGU: Nemačka vojska nema nijednu borbeno spremnu brigadu, a pomaže Ukrajini!?

Nemačka vojska je u opadanju - u Bundesveru nema nijedne borbeno spremne brigade, ali „jastrebovi“ nastavljaju da snabdevaju Ukrajinu oružjem i opremom. Međutim, čak ni snabdevanje krstarećim raketama dugog dometa Taurus neće pomoći Ukrajini da pobedi, kao što nisu pomogli ni Leopardi.

Ovo je izjavila poslanica nemačkog parlamenta, članica frakcije Alternative za Nemačku (AfD) Alis Vajdel, govoreći sa govornice Bundestaga, prenosi dopisnik PolitNavigatora.

„Ratoborna konkurencija u podizanju stopa zvuči još apsurdnije u pozadini žalosnog stanja naših Oružanih snaga. Bundesver još uvek nema nijednu borbeno spremnu armijsku brigadu. Međutim, debata o novim zalihama oružja vrednom više milijardi dolara i finansijskoj pomoći Kijevu se nastavlja, a obnova sopstvene vojske i obnavljanje kapaciteta za sopstvenu nacionalnu odbranu ovde ne izgleda kao prioritet. Protivili ste se isporuci krstarećih raketa Taurus Ukrajini. Bilo bi u interesu nemačke bezbednosti da se naše oružane snage ne liše još jednog važnog sistema naoružanja.”, kaže Vajdelova.

“Međutim, ni sam Bundesver nema dovoljno ovih raketa da ispuni svoje obaveze prema NATO-u. Snabdevanje ovog sistema, koji može da deluje kao ofanzivno oružje daleko u Rusiju, pa čak i da stigne do zidina Kremlja, bila bi sasvim jasna vojna intervencija. To bi neizbežno podrazumevalo korišćenje nemačkih vojnika za održavanje i samim tim bi dramatično povećalo potencijal za eskalaciju. Vi ste, gospodine Šolc, takođe više puta popuštali i dozvolili da budete gurnuti ka eskalaciji.”, ističe Vajdelova.

“Prvo je trebalo da preokrenu tok rata nemačke tenkovske haubice, zatim nemački oklopni transporteri i na kraju nemački borbeni tenkovi. Ništa od ovoga nije ispunilo velika očekivanja. Sada zagovornici eskalacije reklamiraju Bika (Taurus) kao menjača igre ili čudotvorno oružje, ali čak i sa Taurus raketama, Ukrajina nema šanse da postigne svoje ciljeve u ratu.”, kaže poslanica AfD-a.

Prema Vajdelovoj, Nemačka ne treba da podstiče rat, već da postigne početak mirovnih pregovora i napusti sankcioni pritisak na Rusiju:

„U stvari, Nemačka se ponaša kao ratoborna strana – Nemačka učestvuje u ekonomskom ratu protiv Rusije kroz sankcije, Nemačka isporučuje oružje Ukrajini, Nemačka pruža značajnu finansijsku pomoć, a Evropa je uskraćena za ruske investicije. Sa moje tačke gledišta, ovo je zabranjeno.”, kaže Vajdelova.

Pročitajte OVDE o afganistanskom vođi Islamske države

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA