Najnovije

BORELJ PRIZNAO: EU podržava Ukrajinu ne iz ljubavi već zbog ličnih interesa

Znamo šta ćemo dobiti ako Rusiji damo kart blanš. Sećate se Krima, Sirije?, podsetio je šef evropske diplomatije.

Sjedinjene Države i Evropa ne smeju dozvoliti Moskvi da pobedi Kijev, i to nije pitanje ljubavi prema Ukrajincima već je reč o sopstvenim interesima zapadnih saveznika, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. 

"Ne možemo dozvoliti da Rusija pobedi u ovom ratu. U suprotnom, interesi SAD i Evrope će biti ozbiljno narušeni. Ne radi se samo o velikodušnosti. Ne radi se o podršci Ukrajini zato što volimo ukrajinski narod. To je u našem sopstvenom interesu. I takođe je u interesu Sjedinjenih Država kao globalnog igrača", rekao je Borelj u intervjuu za Si-En-En.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje nastavak podrške SAD Ukrajini, odnosno da li će Evropa moći da popuni prazninu u zalihama granata i oružja, reka je da se Evropska unija trudi da pruži što veću i bržu pomoć Kijevu, ako i to da će Amerikanci ipak odobriti dodatno finansiranje.

"Sjedinjene Države imaju ogroman interes da podrže Ukrajinu. U suprotnom Rusija će dobiti kart blanš. I znamo šta će uslediti. Znamo šta ćemo dobiti ako Rusiji damo kart blanš. Sećate se Krima, Sirije?", precizirao je Borelj i dodao da Zapad mora da pokaže čvrst stav, samopouzdanje i pravu volju da podrži Ukrajinu.

KRVAVI NAPAD U MOSKVI: Kakva je veza Ukrajine, SAD i islamskih terorista

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA