Najnovije

VULIN ODGOVORIO ŠVEĐANKI: Vrednosti naših očeva i majki opasni po našu decu!?

Doskorašnji direktor BIA i osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin reagovao je na izjavu ambasadora Švedske u Beogradu Anike Ben David koja je rekla da u Srbiji postoji tendencija vraćanja ka tradicionalnim idejama rodnih uloga, da jača nacionalizam i da se vraćaju ideje patrijarhata, te da sve to smatra veoma čudnim.

"Samo nekoliko dana nakon što je Švedska napustila vekovnu neutralnost i ušla u NATO, ambasador Švedske Anika Ben David je povodom 8. marta održala predavanje našim srednjoškolkama i vojnički, samouvereno naredila našim devojčicama da se bore protiv nacionalizma i patrijarhalnih vrednosti. Ne znam zašto su vrednosti naših majki i očeva tako opasne za našu decu, ali vidim da osiromašeni uranijum iz arsenala NATO pakta ostavlja posledice i menja ljude i države članice brže i trajnije nego na one na koje su ga bacali", poručio je Vulin.

Šta rekoste, gospođo David?

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David rekla je srednjoškolkama, sa kojima je razgovarala povodom Međunarodnog dana žena, da se angažuju u odbrani svojih prava jer se u Srbiju "vraćaju tradicionalne ideje rodnih uloga i ideje patrijarhata jer jača nacionalizam".

U razgovoru, koji je organizovala Akademija ženskog liderstva, Ben David je učenicama srednjih škola rekla da istraže koja prava imaju ili mogu da imaju, da se hrabro za njih zauzmu, da pronađu organizacije civilnog društva koje se bave njihovom zaštitom i da se angažuju.

Očigledno je da gospođa Anika nije upućena u većinu istraživanja javnog mnjenja u Srbiji, koje se nedvosmisleno opredeljuje za tradicionalne vrednosti, i da prilikom svakog ispitivanja Srbi najveće poverenje poklone Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja neguje sve te vrednosti. 

"Sve počinje time da znate koja su vaša prava, ovde u Srbiji je veoma dobra zakonska situacija, postoje zakoni koji garantuju jednakost i štite prava devojčica i žena, ali nisu dobro implementirani. Prvo saznajte svoja prava i onda nađite snagu da se za njih zalažete", kazala je Ben David.

Ambasadorku posebno brinu "jaki stereotipi zasnovani na polu". Ona čak nekakav povratak, pitamo se kad smo ta pa odstupili, tradicionalnim idejama rodnih uloga i odnosa vidi u kontekstu jačanja nacionalizma i povratku ideji patrijarhata, što smatram veoma čudnim jer je "Srbija država sa sjajnim ljudima".

Udarila je Anika i na srpski natalitet, pa je sebi dala za pravo da srpske srednjoškolke poduči kako da se bore za pravo na abortus, i dodala da su u Švedskoj kontraceptivna sredstva dostupna svima i besplatna, pa se pohvalila i zakonima koji štite pravo na abortus.

Pročitajte OVDE o udaru Iskandera na S-300 i dva američka Patriot sistema

Izvor: RT Balkan

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA