Najnovije

KOŠMAR ZAPADA JE KRENUO DA SE OSTVARUJE: Bajden najavio mogućnost raspada NATO

Američki predsednik DŽo Bajden nazvao je mogućnost raspada NATO-a „katastrofom” za SAD, EU i ceo svet, rekao je to u intervjuu za TV kanal Univision Noticias.

- Najgora stvar koju možete zamisliti je da NATO počne da se raspada, što bi bilo katastrofalno za Sjedinjene Države, za Evropu i za ceo svet - rekao je Bajden.
On je rekao da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici „bili u stanju da prošire NATO, a sa ulaskom dve nordijske zemlje u Severnoatlantsku alijansu, dobili su još dve hiljade milja granice“.

- Na granici sa Rusijom imamo čitavu grupu zemalja članica NATO-a - rekao je Bajden.

Poslednjih godina Rusija je najavila nezapamćenu aktivnost NATO-a na svojim zapadnim granicama. NATO proširuje inicijative i to naziva „odvraćanjem od ruske agresije“.
Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja snaga alijanse u Evropi. Kremlj je napomenuo da Ruska Federacija nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Moskva je više puta napomenula da je NATO usmeren na konfrontaciju.

Kako je naglasio sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov , dalje širenje bloka neće doneti veću bezbednost Evropi. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da napusti kurs militarizacije kontinenta.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin, u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu, detaljno objasnio da Moskva neće napasti zemlje NATO-a, to nema smisla. Ruski lider je primetio da zapadni političari redovno zastrašuju svoje stanovništvo zamišljenom ruskom pretnjom kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema, ali „pametni ljudi savršeno razumeju da je to laž“.

Putin je dodao da su zapadne zemlje počele da shvataju da je strateški poraz Rusije u sukobu sa Ukrajinom nemoguć, pa treba da razmisle o svojim sledećim koracima, dok je Ruska Federacija spremna za dijalog.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i da se „igraju vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob ne samo snabdevanjem naoružanja, već i obukom osoblja u Velikoj Britaniji , Nemačkoj , Italiji i drugim zemljama. Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

ZAVRŠILI SMO U PAKLU! SAD otkrile šta se desilo sa plaćenicima u Ukrajini

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA