Najnovije

DAČIĆ O SREBRENICI I GENOCIDU: Nemci i Turci bi da nam sude!

Srbija nema ništa protiv da se osude svi zločini počinjeni u BiH, Hrvatskoj i na svim drugim mestima, ali se protivi tome da se jedino srpski narod definiše kao genocidni, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Mi nemamo ništa protiv da se osude svi zločini koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i gde god. Ali smo protiv toga da se jedino srpski narod kao narod koji je istorijski propatio mnogo definiše kao genocidni. I to sigurno nećemo prihvatiti. Odnosno, borićemo se koliko možemo", rekao je Dačić na konferenciji za medije nakon sastanka sa ministarkom inostranih poslova i regionalne integracije Gane Širli Ajorkor Bočvej, odgovarajući na pitanje da li je određen datum za glasanje o Rezoluciji o Srebrenici, čiji će Nacrt biti predstavljen 17. aprila na zatvorenom sastanku u Ujedinjenim nacijama (UN).

Dačić je dodao da i dalje teče period tokom kojeg svaka država članica UN može da iznese svoje mišljenje i da podnese amandmane, i da još uvek nije određen datum glasanja, ali da se od strane onih koji su inicirali rezoluciju moglo čuti da će biti početkom maja.

"Želim da kažem da sve što je do sada bilo doneto u UN vezano za pitanja genocida ili zločina protiv čovečnosti je donošeno konsenzusom. U ovom slučaju prekršeni su zakoni i Ustav Bosne i Hercegovine, jer je šef misije Bosne i Hercegovine nešto predložio ili stavio saglasnost da iza toga stoji Bosna i Hercegovina. To je lažno predstavljanje, jer nadležni organi Bosne i Hercegovine nisu doneli nikakvu takvu odluku", rekao je Dačić.

On je dodao da o tom pitanju konsenzus ne postoji ni na svetskom nivou, ali ni na nivou BiH.

"Zar srpski narod koji je proživeo tolike zločine, etnička čišćenja i genocide u istoriji treba da bude obeležen od strane onih ikoji su vršili genocide nad našim narodom, a nalaza se kao predlagači rezolucije", poručio je Dačić i podsetio da se među predlagačima nalaze Nemačka i Turska.

Dačić je istakao da Generalna skupština UN ne može da raspravlja o pitanjima koja se nalaze pred Savetom bezbednosti UN.

"Kao što znate, ja mislim da Savet bezbednosti dva puta godišnja raspravlja o situaciji u Bosni i Hercegovini", rekao je Dačić.

On je podsetio da je početkom 2000-tih donet opšta rezolucija o osudi genocida.

"Danas sam imao sastanke sa predstavnicima nekih zemalja sa zapada, a kada spomenete pitanje Kosova, oni kažu, pa nemojte da se vraćate u prošlost, gledajte u budućnost. Kako da se mi ne vraćamo u prošlost? A oni se vraćaju 29 godina unazad", ocenio je Dačić.

Pročitajte OVDE šta je Đilas poručio Hilu

Izvor: Tanjug 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA