Najnovije

Si Đinping poziva da se organizuje mirovna konferencija o Ukrajini na kojoj će učestvovati Rusija

Kineski predsednik Si Đinping i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su o ukrajinskoj krizi i istakli da se protive upotrebi nuklearnog oružja i napadima na mirnodopska nuklearna postrojenja, javila je Centralna televizija Kine.

„Si Đinping i Šolc obavili su detaljnu razmenu mišljenja o ukrajinskoj krizi, rekavši da su Kina i Nemačka posvećene poštovanju ciljeva i principa Povelje UN i da se protive upotrebi nuklearnog oružja i napadu na mirnodopska nuklearna postrojenja", javlja televizija.

Si je istakao da se Kina zalaže za održavanje mirovne konferencije o Ukrajini na kojoj će učestvovati i Rusija, na kojoj će biti „fer diskusija o svim predlozima“.

„U trenutnoj situaciji, kako bi sprečila eskalacija sukoba i izlazak sukoba ispod kontrole, sve strane moraju zajedno da rade na brzom uspostavljanju mira“, rekao je kineski predsednik.

Napominje se da strane takođe podržavaju pravilno rešavanje pitanja međunarodne bezbednosti hrane i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

Podsetimo, Rusija nije pozvana na sledeću mirovnu konferenciju o Ukrajini, koja će ovog leta biti održana u Švajcarskoj. Kina je pozvana, ali još nije potvrdila svoje učešće.

Olaf Šolc se nalazi u trodnevnoj poseti Kini.

Bitka za Časov Jar: Ruski noćni lov (VIDEO)

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA