Najnovije

KOSOVO KAO KOST U GRLU: Vučić i Makron se "zakašljali" u prvim sekundama susreta!

Veličanstven doček srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Parizu koji mu je tokom zvanične posete Francuskoj priredio predsednik ove države Emanuel Makron ostao je u senci neslaganja dvojice lidera o kosovskom pitanju jasno iskazanih na zajedničkoj konferenciji za novinare.
Sve frca! / Skrinšot

Sve frca! / Skrinšot

Iako su se obojica složila da je Evropska unija zajednička interesna zona, srpskom predsedniku nije se svidelo kako je Makron govorio po pitanju Kosova i Metohije, odnosno da se obe strane, Beograd i Priština, podjednako trude, što srpski predsednik nije mogao da oćuti nabrojavši šta sve Priština nije ispunila, od Briselskih i Ohrdiskog sporazuma, izbora na Severu, eksproprijacije srpske zemlje i prisustva kosovske policije, do pucanja na srpsku decu.

Jasno iskazan stav Srbije

Diplomata i bivši ambasador Branko Branković kaže za Sputnjik da je srpski predsednik postupio ispravno i umereno ali sa jasnim stavom da se ne slaže sa Makronom kada je reč o Kosovu i Metohiji.

„Vučić je bio sigurno veoma detaljan u razgovoru sa Makronom nasamo ali je važno što je na konferenciji za štampu jasno stavio do znanja da Srbija ostaje pri stavu da Kosovo nije država i da je to što rade države EU vrhunska hipokrizija", ističe diplomata.

On konstatuje da je Makron stavljajući u istu ravan Srbiju kao suverenu državu i Kosovo kao protektorat hteo da stavi do znanja da se njihov pogled na stvar neće promeniti.

S druge strane, napominje Branković, svesni su da EU ne može da bude kompletna bez Srbije, ali Srbije pod njihovim uslovima i otud toliko priče oko toga, jer bi bili na velikoj muci ako bi Srbija okrenula leđa putu ka EU.

Prema rečima Brankovića, iz Makronovog obraćanja zaključuje sledeće:

„Pokazalo se u stvari, da Francuska ne odstupa od stavova Evrope a pre svega stavova Zapada, odnosno, čuvenog trija Amerika, Britanija i Nemačka u vezi sa položajem Srbije u ovom trenutku. Dakle, za međunarodni položaj Srbije i za sve ostalo što je vezano za buduću saradnju vezanu za prijem Srbije u EU,“ kaže Branković.

Drugim rečima, dodaje naš sagovornik, Makron je ostao čvrsto pri stavu koji je poznat a to znači – nezavisno Kosovo, a da zaboravimo na saradnju sa Rusijom.

Očaj Zapada

„Ja u celoj toj stvari vidim očaj na strani Zapada, jer moraju da nas pritiskaju, pošto su sve adute koje su imali vezano za Ukrajinu prokockali pri čemu se i samo postojanje NATO pakta jako uzdrmalo. To znači da Evropska unija mora ozbiljno da razmisli šta će, jer ono što su uložili u Ukrajinu je bilo uzalud jer Rusija tu pobeđuje bez obzira na Makronove reči da Rusija ne sme pobedi. To je zavaravanje i mislim da i oni to znaju. Ali ne znajući šta će i kako da se izvuku iz Ukrajine a da spasu obraz Makron i ostali pokušavaju da onim što je vezano za Kosovo nas nateraju da napravimo neki potez, koji bi njima dao opravdanje i za NATO bombardovanje Jugoslavije, i za Ukrajinu,“ ocenjuje Branković.

Makron i Vučić su dalji razgovor nastavili iza zatvorenih vrata a tema je kako je ranije najavljeno sa naše strane zahtev Prištine za ulazak u Savet Evrope.

Pročitajte OVDE detaljnije o susretu Vučića i Makrona u Parizu

Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA