Najnovije

VUČIĆ O UKRAJINI, SRBIJI I EU: Zapamtite šta sam vam rekao da će EU da uradi! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem. On je izjavio da će večeras najverovatnije otputovati u NJujork gde će biti održana sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, pre toga i Saveta bezbednosti, u vezi sa za rezolucijom o Srebrenici. On je zahvalio Varheljiju na "preciznim rečima oko nepotrebnosti postojanja kolektivne ili nemogućnosti karakterisanja čitave jedne nacije kao kolektivnog krivca za zločine koji su počinjeni".
Vučić

Vučić

"Mislio sam da ću doći u Kotor ali ću najverovatnije morati da idemo na Sednicu skupštine Saveta bezbednosti, a to će biti u sredu. Idem najverovatnije večeras u NJujork. Pružiću im odgovor kakav zaslužuju", rekao je on i dodao da će ih "boleti glava, baš kao što nas bole srce i duša za ono što oni nama rade sa rezolucijama".

"Razgovarao sam o tri, ne lake ekonomske stvari za nas vezane za to jedinstveno tržište. One se tiču državne pomoći, viznog režima i razdvajanja preduzeća u okviru naših javnih preduzeća, dakle da bismo mogli da isporučimo najbolje rezultate. To nekada nisu uvek sve sasvim lake stvari, posebno oko državne pomoći i javnih nabavki, ali je to naš posao i to ćemo da rešimo", rekao je Vučić.

On je objasnio da je to prvo zbog ljudi koji plaćaju doznake, a ima ih mnogo iz inostranstva, da ne bi morali da plaćaju posebne takse i tu bi uštedeli čak i oko 20 odsto.

"Mi smo predložili otvaranje takozvanih zelenih linija za naše kamione. Po prvi put smo pokrenuli ukidanje takozvane PEM konvencije za zemlje koje nisu članice Evropske unije, što je strašno važno", dodao je on i naglasio da Srbiju očekuje značajan skok po pitanju životnog standarda, visine plate i penzije.

Predsednik je otkrio da je Srbija s Evropskom unijom 2023. godine ostvarila ukupnu razmenu trgovinsku i uslugama 50,8 milijardi, od toga čak 24,8 milijardi je bio izvoz, gotovo 50 odsto, gotovo, izvinite, 95 odsto pokrivenost uvoza izvozom, što nikada ranije nije bio slučaj i veoma sam ponosan na to, ali to radimo zahvaljujući upravo fabrikama iz Nemačke.

Vučić je naglasio da Varhelji ima jedan optimističan plan, da se u narednom mandatu napravi veliko proširenje Evropske unije u kojem bi trebalo da učestvuje i Srbija. 

"To bi za nas bile izuzetne vesti, osim što smo mi, nažalost, to više puta slušali, ali posmatrajući geopolitičku situaciju, poznavajući, znajući ozbiljnost i odgovornost gospodina Varheljia, verujem da je govorio i srca i iz glave koliko i zna i koliko je moguće predvideti te događaje. Ja nisam siguran da je toliko godinu unapred moguće sve predvideti, ali mi ćemo da se spremamo. Ja se nadam da ono što je s pravom zamerio Varhelji, a to je naša neusaglašeno sa njihovom spoljnom politikom, ne bude smetnja, sasvim sam siguran da ćemo otvoriti treći klaster mnogo novih poglavlja i da ćemo se približiti otvaranju gotovo svih poglavlja do kraja godine", rekao je Vučić.

O Ukrajini, Zelenskoj i diplomatiji Srbije

Vučić je, na pitanje novinarke o susretu sa suprugom predsednika Ukrajine, Elenom Zelenskom, za koji se veruje da se krije, odgovorio da je nju i ministra stranih poslova Dmitrija Kulebu zamolio da ne budu na drugoj strani povodom Saveta Evrope u Strazburu i da ne budu protiv nas i u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Danas smo razgovarali o ekonomskom forumu koji treba da organizujemo ovde u Beogradu, kako da privučemo ukrajinske biznismene i obrnuto. Pre tri dana u ovoj zemlji je bio predsednik Narodne Republike Kine. Pisali su da Vučić kuva žabu kako bi obavestio narod da Srbija neće da bude na evropskom putu. I sad mi recite šta je u tome loše? Hoćete tad da mi kažete da sam ruski plaćenik? Ja nisam ruski plaćenik. Nisam ni evropski, ni američki. Radim samo za Srbiju. I borim se za Srbiju", podvukao je predsednik Srbije. 

On je naglasio da se u junu očekuje velika pobeda Ukrajine na političkom planu u Briselu. 

"Ako mene pitate, moja procena je, kada god da bude ulaz, niko neće ući pre, možda samo simultano i istovremeno sa Ukrajinom. Za njih je Ukrajina apsolutno najvažnija, nemam ništa protiv. Ima ogroman broj stanovnika, značajna teritorija. Tako da ja mislim da ako oni misle da to prave, onda misle da ide i Ukrajina i Moldavija i Gruzija, te tri zemlje plus Zapadni Balkan. Samo zapišite ove moje reči pa za četiri godine da se setite da je bio neko ko vam je tačno rekao kako će to da izgleda", otkrio je šef države.

Pogledajte šta je sve rekao Vučić:

Pročitajte OVDE šta tvrdi SSP o premeštanjima birača uoči izbora

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA