Најновије

Повишена температура је сигуран знак упале

Како долази хладније време тако се и број респираторних инфекција повећава. Са њима расте и могућност компликација, које лекари у службама опште медицине ових дана чешће откривају.
Фото: Илустрација (БКњуз.нет)

Фото: Илустрација (БКњуз.нет)

Према речима др Мирољуба Жикића, из београдског Дома здравља "Палилула", ове сезоне упале плућа су најучесталије последице прехладе, ређе прехладу прате стомачни проблеми: - Неретко упале плућа откријемо тек кад пацијент после неколико дана прехладе дође у ординацију, са температуром која не пролази и кашљем који је обично највише присутан током дана. Обично се ради о вирусним упалама плућа, које пацијент не може ни да препозна јер су симптоми нетипични, а испољава се тињајућом температуром која траје седам дана или дуже, кашљем и малаксалошћу. Већина болесника овакво стање повезује са прехладом, која и јесте била окидач за запаљење у плућима. Оваква стања се ређе дешавају код деце млађег узраста, и на срећу нису толико тешка да захтевају болничко лечење, већ се уз адекватну антибиотску терапију лече за највише две недеље. Старији и хронични болесници су, међутим, у ризичној групи, па би они посебно требало да се чувају вируса и прехладе која зачас може да изазове тешке последице, као што је пнеумонија. Неопходно је да се пацијенти јаве лекару када прехлада не пролази и поред утопљавања, узимања доста течности, мировања од неколико дана, узимања витаминских напитака, или уколико болесник примети да се и поред придржавања наведених савета његове тегобе појачавају.
Прочитајте још:Можете да једете колико хоћете али пазите коју хрануЈогурт смањује ризик од дијабетеса
Упала плућа најчешће почиње слабошћу, малаксалошћу, повишеном или високом телесном температуром, појачаним, у почетку сувим надражајним кашљем, а касније кашљем који је праћен искашљавањем слузавог или гнојавог секрета. Мање опасна компликација прехладе је дијареја која некад само протутњи кроз организам, дан или два, уз мучнину, што је према речима др Жикића, код неких пацијената уобичајена реакција која прати респираторну инфекцију. - Ретке столице могу да се продуже и на две недеље поготову код оних који су на терапији антибиотицима, а не узимају пробиотике, и имају осетљив стомак. На срећу, оваква стања нису ургентна, и регулишу се дијеталном исхраном - објашњава др Жикић. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА