Најновије

ТЕХЕРАН ИМА САМО ДВА УСЛОВА: Иран понудио историјско помирење Саудијској Арабији!

Ирански предсдник Хасан Рохани изјавио је да ће Иран обновити добре односе са Саудијском Арабијом уколико Ријад пристане да испуни два услова: прекид свих веза са Израелом и хитно обустављање операција против Јемена.

Рохани - Мухамед бин Салман (Фото: Фарс, Правда)

Говорећи пред иранским парламентом, Рохани је нагласио да Иран, заправо, има само један велики проблем са Саудијцима - "чињеницу да се потпуно покоравају Израелу", а уколико би та земља одлучила да се ослони само на сопствене снаге и на регионалне партнере, односи две земље би се значајно поправили.
- Саудијска Арабија би требало да обустави бомбардовање Јемена и да престане да просјачи од ционистичког режима, нагласио је Рохани. Да подсетимо, одонси између две земље нагло су нарушени након шиитског хаџилука у септембру 2015, када је у стампеду настрадало више стотина иранских ходочасника. За њихову смрт Техеран оптужио Ријад, због незаинтересованости да осигура безбедност шиитским ходочасницима, на шта је Ријад одговорио хапшењем најугледнијег шиитског свештеника у Саудијској Арабији. Ипак, Ријад је био тај ко је прекинуо све дипломатске односе са Ираном, због насилних протеста испред саудијске амбасаде у Техерану почетком 2016, а односи су запечаћени саудијском војном интервенцијом у Јемену. Рохани се, осим односа са Саудијском Арабијом, осврнуо и на Трампову одлуку да призна Јерусалим за престоницу Израела, оценивши да тај потез представља наредну фазу Вашингтона да наметне своју доминацију на Блиском истоку. - Након пропасти завере регионалних сила да преко терористичких група тлаче и доминирају над народом, Американци су сада, уз помоћ Циониста, покренули нову заверу која је директна агресија на Кудс (Јерусалим), рекао је Рохани, поручивши да Иран никада није и никада неће ћутати пред заверама великих сила.  Ипак, уместо обуставе операција у Јемену, саудијска коалиција појачала је војне активности у тој земљи након распада коалиције јеменске Републиканске гарде и револуционарног покрета Хути. Више о најновијим информацијама са фронтова у Јемену прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Поређење војне моћи Ирана и Саудијске Арабије (2017)
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА