Najnovije

TEHERAN IMA SAMO DVA USLOVA: Iran ponudio istorijsko pomirenje Saudijskoj Arabiji!

Iranski predsdnik Hasan Rohani izjavio je da će Iran obnoviti dobre odnose sa Saudijskom Arabijom ukoliko Rijad pristane da ispuni dva uslova: prekid svih veza sa Izraelom i hitno obustavljanje operacija protiv Jemena.

Rohani - Muhamed bin Salman (Foto: Fars, Pravda)

Govoreći pred iranskim parlamentom, Rohani je naglasio da Iran, zapravo, ima samo jedan veliki problem sa Saudijcima - "činjenicu da se potpuno pokoravaju Izraelu", a ukoliko bi ta zemlja odlučila da se osloni samo na sopstvene snage i na regionalne partnere, odnosi dve zemlje bi se značajno popravili.
- Saudijska Arabija bi trebalo da obustavi bombardovanje Jemena i da prestane da prosjači od cionističkog režima, naglasio je Rohani. Da podsetimo, odonsi između dve zemlje naglo su narušeni nakon šiitskog hadžiluka u septembru 2015, kada je u stampedu nastradalo više stotina iranskih hodočasnika. Za njihovu smrt Teheran optužio Rijad, zbog nezainteresovanosti da osigura bezbednost šiitskim hodočasnicima, na šta je Rijad odgovorio hapšenjem najuglednijeg šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji. Ipak, Rijad je bio taj ko je prekinuo sve diplomatske odnose sa Iranom, zbog nasilnih protesta ispred saudijske ambasade u Teheranu početkom 2016, a odnosi su zapečaćeni saudijskom vojnom intervencijom u Jemenu. Rohani se, osim odnosa sa Saudijskom Arabijom, osvrnuo i na Trampovu odluku da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela, ocenivši da taj potez predstavlja narednu fazu Vašingtona da nametne svoju dominaciju na Bliskom istoku. - Nakon propasti zavere regionalnih sila da preko terorističkih grupa tlače i dominiraju nad narodom, Amerikanci su sada, uz pomoć Cionista, pokrenuli novu zaveru koja je direktna agresija na Kuds (Jerusalim), rekao je Rohani, poručivši da Iran nikada nije i nikada neće ćutati pred zaverama velikih sila.  Ipak, umesto obustave operacija u Jemenu, saudijska koalicija pojačala je vojne aktivnosti u toj zemlji nakon raspada koalicije jemenske Republikanske garde i revolucionarnog pokreta Huti. Više o najnovijim informacijama sa frontova u Jemenu pročitajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Poređenje vojne moći Irana i Saudijske Arabije (2017)
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA