Најновије

ПОЧЕЛО ИСПИТИВАЊЕ ТЕРЕНА: После пропасти “Јужног тока” градиће се “Српски ток”!

На поновљеном тендеру за истражне радове на изради пројектне документације за израдњу гасовода Ниш-Димитровград уговор је добила група понуђача на челу са фирмом Геопут из Београда. Ради се о припремним радовима на делу такозваног “Српског тока” који из Бугарске уводи гас у Србију преко Димитровграда.

Гасовод (Фото: Pixabay.com)

Геопут је, за посао који је добио, како пише у уговору, понудио 203 милиона динара, што је за 47 милиона мање од процењене вредности тендера. Истовремено, овај износ је мањи и од првобитне, поништене набавке, када је фирма која је победила на њој понудила 235 милиона.
На првој јавној набавци из 2017. године посао је добио Институт за водопривреду “Јарослав Черни” са подизвођачима. Међутим, фирма Геопут се жалила и Републичка комисија је поништила тендер, а управо је ова фирма победила на новом тендеру.
Они ће у наредном периоду, како је наведено у уговору, обавити геодетска снимања терена јужне Србије, проверу еколошких услова и друге радове.
Такозвани “Српски ток” је алтернатива снабдевањем гасом Србије после пропасти пројекта “Јужни ток”. Премијерка Србије Ана Брнабић у јануару ове године је најавила изградњу овог гасовода који би требало да буде дуг 109 км и и који ће имати капацитет од 1,8 милијарди кубика гаса.
Овај гасовод је наставак гасовода којим се Турска снабдева гасом из Русије.
Предузеће Јужни ток Србија је у фебруару ове године променило назив у Гастранс, док су директори ове српско-руско фирме остали исти, Душан Бајатовић са српске и Александер Сиромјатин са руске стране.
Прочитајте ОВДЕ шта мора да поскупи да би били у складу са ЕУ?
Извор: Јужне вести

Бонус видео

"Јужни ток": Аранжман без икакве гаранције.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА