Najnovije

Islamisti pokorili internet: Zapad nemoćan protiv onlajn džihada

Iako su neki zapadni mediji i stručnjaci za terorizam tvrdili kako su, gašenjem računa na Tviteru i JuTjjubu , džihadistima zadali veliki udarac i sprečili širenje terorističke propagande, objava videa u kojem britanski zarobljenik DŽon Kantli govori propagandne poruke ISIS-a, na najbolji način pokazuje da su tvrdnje zapadnih medija – pogrešne. Svi dosadašnji napori zaustavljanja propagande ISIS-a nisu bili uspešni te je vreme za promenu taktike jer su Amerikanci i njihovi saveznici trenutno uvučeni u onlajn  rat u kojem pobedu odnose džihadisti, opisali su na  Dejli Bestu trenutnu situaciju u 'mrežnom ratovanju'.
DŽihadisti (foto: tetovasot.com)

DŽihadisti (foto: tetovasot.com)

Najveća snaga džihadista, posebno terorista iz ISIS-a, jeste korišćenje brojnih internetskih platformi putem kojih mogu širiti svoju propagandu i regrutovati  nove članove kao i činjenica da deluju u brojnim malim, raštrkanim, često i nepovezanim grupama koje je teško pronaći i zaustaviti i koje nemaju vođe pa gašenje internetskih računa jedne grupe nema nikakvog uticaja na brojne druge grupe. ISIS koristi 'disperzivne oblike mrežne organizacije' i strategiju širenja sadržaja s ratišta gotovo u stvarnom vremenu, a njihova se mreže konstantno rekonfigurira – poput roja pčela ili jata ptica koje u letu stalno mijenjaju formacije. Zbog konstantnog prilagođavanja situaciji na terenu i velikog broja manjih grupa koje djeluju na brojnim platformama, ISIS predstavlja 'veliki izazov' u odnosu na tradicionalne hijerarhijske organizacije.
Pročitajte još:  
U slučaju gašenja profila na JuTjubu i Tviteru  jedne organizacije, propagandni sadržaj nastavlja se distribuirati putem profila drugih grupa i na drugim društvenim mrežama (npr. u posljednje vreme sve je popularniji ruski VK i internet forumi). Tako se videozapisi ubojstva DŽejmsa  Folija  kao i masovnih ubistava  Iračana i dalje mogu pronaći na društvenim mrežama, usprkos masovnom gašenju profila koji su širili ovakve snimke. Gašenjem brojnih profila džihadista zapadnjaci smatraju da su, ako ništa drugo, smanjili doseg propagandnih poruka ekstremista. Naime, na taj su način sprečili distribuiranje materijala onim najmanje aktivnima i lenjim korisnicima koji ionako, osim pregledavanja videozapisa i čitanja poruka, vjerojatno neće aktivno sudjelovati u terorističkim akcijama. Ali, tako nešto sigurno neće smetati onim najradikalnijim i najopasnijim ekstremistima koji će potrošiti puno više truda i vremena te će se dokopati dostupnog propagandnog materijala i videozapisa koje će dalje distribuirati ili će se na taj način pripremati za odlazak u rat. Sve ovo pokazuje, zaključuju u TDB-u, da je pronalaženje i skidanje ekstremističkih materijala i dalje jednostavno te da na širenje takvog sadržaja ne može uticcati suspenzija nekoliko profila na Tviteru. Izvor: Dnevnik Hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA