Najnovije

SKANDAL: Naprednjaci vređali opoziciju, Borko Stefanović zalupio vrata pri izlasku!

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su načelni pretres tri tačke dnevnog reda - izmene zakona o sudijama, o tužiocima i o legalizaciji, a na završetku sednice poslanici Nove stranke i DS su napustili salu zbog, kako su obrazložili, konstantnog vređanja koja su dolazila od poslanika SNS.
Skupština Srbije(Foto: JuTjub)

Skupština Srbije(Foto: JuTjub)

Predsednica paralmenta Maja Gojković tražila je da u zapisnik uđe da je šef demokrata u parlamentu Borislav Stefanović zalupio vratima pri izlasku iz sale. Poslanici Demokratske stranke i Nove stranke napustili su večeras sednicu Skupštine Srbije jer se, kako je šef demokrata Borislav Stefanović rekao, u prlamentu desilo "verbalno, pravno i institucionalno nasilje na drugačije mišljenje“. Stefanović je rekao Tanjžnjugu da je zasedanje napustila „cela opozicija“, koja je i ovako malobrojna, jer nije više mogla da trpi „svakodnevno bahato ponašanje većine“. "Meni je žao što ovo nije nikakav izuzetak već je postalo pravilo i pokušaj uvođenja jednopartijskog sistema i đon demokratije“, rekao je Stefanović i dodao da su se uvrede dogodile kada poslanici većine nisu uspeli da odgovore ni na jedno pitanje i posle ukazivanja na probleme u predlozima zakona. "Onda redovno posežu za uvredama, ličnim diskvalifikacija i lažima o političkim protivnicima, a predsedavajuća ne dozvoljava poslanicima opozicije da odgovore“, dodao je on. Neposredan povod bio je, prema Stefanovićevim rečima, što su šef naprednjaka u parlamentu Zoran Babić i ovlašćeni predstavnik Biljana Pilja iz SNS, umesto da odgovore na pitanja o opoziciji govorili da su "lopovi, da nisu završili fakultete na vreme, da su uništili Srbiju i da Zoran Živković nije poslanik". Stefanović je naglasio da je sve to "neistina i laž". „Korišćene su neprikladne kvalifikacije. Od toga da smo autistični do toga da patimo od amnezije. Pre toga smo bili psihijatrijski bolesnici, pa ebola, mislim da je to prešlo sve granice. Oni su bahati, osećaju se moćno zato što misle da je cela Srbija glasala za njih, da nema niko pravo na drugačije mišljenje“, rekao je Stefanović. On je dodao da će se poslanici sutra vratiti na zasedanje. Tokom rasprave poslanici skupštinske većine najavili su podršku izmeni zakona o sudijama i tužiocima, dok je opozicija kritikovala predloženo rešenje koje predviđa da ako neko položi tužilački ispit sa odlikom odmah dobije i zaposlenje. Sve stranke su najavile podršku izmenama Zakona o legalizaciji koji predviđa produženje roka za legalizaciju za još šešt meseci.
Pročitajte još:Od večeras protestne večeri „oslobodite Šešelja“Nikolić ne ide u Belgiju zbog isticanja simbola Kosova
Opozicija je kritikovala i hitan postupak njihovog donošenja. Izmenama zakona o sudijama i o tužiocima predviđa se da sudije i tužioči neće biti prinuđeni da odlaze u penziju “kada su u punoj radnoj snazi i kada su najpotrebniji”, odnosno da im prestaje funkcija kada navrše 65 godina. Takođe, briše se odredba koja predviđa da prestaje funkcija kada napune 40 godina staža. Poslanici sutra nastavljaju raspravu o potvrđivanju Ugovora o trgovini naoružanjem, o potvrđivanju Sporazuma Srbije i Španije o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, kao i o listi kandidata za predsednika Komisije za zaštitu konkurencije, koju je podneo Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku. Parlament rad nastavljaju sutra u 12 sati. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA