Najnovije

FORE SA ZAPADA: "Srećan ti Helovin!" i "Prvi kupac Ajfona u Srbiji!"

BEOGRAD - Da postajemo deo sveta ili svet deo nas, svedoči činjenica da se na društvenim mrežama u Srbiji mogu naći domaće "Helovin - Noć Veštica" čestitke (Halloween), ali i promovisanje "potrošačkog" stila življenja poput naslova u medijima "Ovo je čovek koji je čekao ceo dan i kupio prvi "Ajfon 6" u Srbiji!". Da li je reč o pozitivnom ili negativnom trendu u društvu!? Većina u Srbiji smatra - veoma negativnom. U Srbiji, na taj zapadni Dan veštica - "Helovin", vernici SPC su slavili Svetog apostola jevanđelistu Luku i Svetog Petra Cetinjskog. To je ogromna kulturološka razlika.
Ajfon 6 (Foto: techz.vn)

Ajfon 6 (Foto: techz.vn)

Usvajanje ovakvih marketinških kampanja i vidova komunikacije po zapadnom modelu, poput "prvog kupca Ajfona u Srbiji", za rezultat može imati rušenje dobrih i zdravih tradicija u srpskom društvu. Zdravog odnosa prema materijalnom. Materijalno je u funkciji smislenosti života, zarad života i u funkciji ispunjenja duhovnog i najvažnijeg dela čoveka. Tako razmišlja prosečan Srbin. Srpsko društvo kristališe svoj odnos konstantno prema sve bržem i agresivnijem uplivu "zapadne kulture" u etar Srbije, a taj upliv na poseban način utiče na srpski narod, odnosno, usko rečeno - na vekovnu geopolitičku (dez)orjentaciju Srbije kao države srpskog naroda.
Pročitajte još:Grčka pravoslavna crkva zabranila opelo za kremirane
U istorijskom i najdubljem smislu, opredeljenje Srba ka duhovnoj vertikali i crkveni život pravoslavnih Srba jasno su određivali i geopolitički put Srbije. Sa druge strane, Srbija kao država možda ima potrebu za zakonskim rešenjem koje bi regulisalo promociju određenih vidova javnih društvenih kulturnih formi, manifestacija, itd., nešto poput ruskih i američkih zakona o promociji inostranih interesa ili zaštiti domaće kulture. Kultura ima vrhunsku i glavnu ulogu da današnjem brzom životu i čoveku brzih poruka prilagodi tradicionalni duh "građen vekovima". Građanska odgovornost u takvom društvu, a posebno odgovornost srpskog naroda, jeste da kultura Srbije bude među prioritetima, kako unutrašnje, tako i spoljne politike, i da kultura u modernom srpskom društvu uživa maksimalnu zaštitu i najbolji mogući razvojni ambijent. U srpskom društvu je dobro ukorenjen izraz "potrošački debili" kao opis krajnjeg duhovnog ništavila u kojem se nalazi "zapadno društvo". To zvuči obećavajuće za one koji smatraju takve kulturološke i društvene pojave krajnje negativnim i besmislenim, a takvih je ogromna većina. Izvor: Pravda    

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA