Najnovije

Obama uveo potpunu blokadu Krima

VAŠINGTON- Ukaz zabranjuje nove investicije amerikih građana, izvoz, reeizvoz, prodaju i isporuke robe, usluga i tehnologija iz SAD u Krim, kao i izvoz roba, usloga, tehnolo
Zaoštrio (foto: mrconservative.com)

Zaoštrio (foto: mrconservative.com)

Predsednik Barak Obama objavio je ekonomsku blokadu Krima, zabranivši sve vrste ekonomskih odnosa sa poluostrvom, koje je ušlo u sasatav Rusije.

„Danas sam izdao ukaz, kojim se preduzimaju dalji koraci u vezi sa situacijom u Ukrajini. Ukazom se zabranjuje izvoz robe, tehnologije i usluga na Krim i zabranjuje uvoz robe, tehnologija i usluga sa Krima, kao i nove investicije na Krimu", izjavio je Obama.

„Ukaz, takođe, daje ministru finansija pravo da uvodi sankcije pojedinicma i kompanijama, koje posluju na Krimu, dodao je Obama.

Američki predsednik je ponovo optužio Rusiju za „okupaciju i aneksiju Krima“, kao i pružanje podrške ustanicima na jugoistoku Ukrajine.

„Cilj ukaza je da objasni sitauciju američkim kompanijama, koje posluju u regionu i potvrdi da SAD ne prihvataju okupaciju i pokušaj aneksije Krima, koju je izvršila Rusija. Ponovo pozivam Rusiju da okonča okupaciju i pokušaj aneksije Krima, da prekine podršku separatistima na istoku Ukrajine i ispuni svoje obaveze u skladu sa minskim sporazumima“, dodao je Obama.

Pročitajte još:Putin: Ne planiramo militarizaciju ArktikaIzrael sinoć bombardovao pojas Gaze

 On je obećao nastavak zajedničkog rada na polju sankcija sa EU i drugim zemljama. „Nastavićemo da razmatramo i usmeravamo naše sankcije u bliskoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima, kako bismo odgovorili na aktivnosti Rusije, zaključio je predsednik SAD.

Ranije je nove sankcije prema Rusiji najavio kanadski premijer Stiven Harper. Dvadesetog decembra na snagu stupaju sankcije EU usmerene na ekonomiju i turizam na Krimu. Evropska unija je osim toga proširila preko šest puta listu roba i tehnologija, čija se isporuka na Krim zabranjuje.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA